Bănci și Asigurări

Una caldă, una rece din SUA: Ritmul anual al inflaţiei din SUA ar urma să se reducă la cel mai scăzut nivel din ultimii peste doi ani, dar presiunile persistente asupra preţurilor vor obliga probabil Rezerva Federală să ia în considerare noi majorări ale ratei dobânzii

Una caldă, una rece din SUA: Ritmul anual al inflaţiei...

Autor: Ştefan Stan

13.06.2023, 08:15 959

Ritmul anual al inflaţiei din SUA ar urma să se reducă la cel mai scăzut nivel din ultimii peste doi ani, dar presiunile persistente asupra preţurilor vor obliga probabil Rezerva Federală să ia în considerare noi majorări ale ratei dobânzii.

Indicele preţurilor de consum ar fi urcat cu 4,1% în luna mai faţă de anul precedent, potrivit unei prognoze de consens compilate de Bloomberg. Acest lucru ar fi mult mai lent decât creşterea de 4,9% înregistrată în aprilie şi ar marca cel mai scăzut nivel din martie 2021. Lunar, se estimează că preţurile de consum ar fi crescut cu doar 0,1%.

Cu toate acestea, odată ce elementele volatile, cum ar fi alimentele şi energia, se aşteaptă ca IPC "de bază" să fi crescut cu încă 0,4% în luna mai - egalând creşterea din aprilie. Aceasta s-ar traduce printr-o creştere anuală de 5,2% a IPC.

Raportul va fi publicat marţi de Biroul de Statistică a Muncii, chiar înainte ca Fed să înceapă reuniunea de două zile privind politica monetară. Se aşteaptă ca Comitetul federal pentru piaţa monetară să renunţe la o majorare a ratei dobânzii în această săptămână, după 10 mişcări consecutive începând din martie 2022, dar să păstreze uşa deschisă pentru o nouă înăsprire a dobânzii în acest an, dacă datele o justifică.

Într-un discurs recent, guvernatorul Fed, Philip Jefferson, a susţinut ideea unei pauze, spunând că aceasta le-ar da timp oficialilor să evalueze datele primite, efectele înăspririi monetare rapide a Fed din ultimele 15 luni şi consecinţele stresului bancar recent.