Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile producătorului de autoturisme electrice Rivian explodează pe Wall Street după ce Volkswagen a anunţat că va investi 5 mld. dolari

Acţiunile producătorului de autoturisme electrice...

Autor: Iulian Tenchiu

26.06.2024, 13:29 613

Volkswagen va investi până la 5 miliarde de dolari într-un parteneriat cu Rivian, un start-up american de vehicule electrice, în timp ce producătorul german de automobile încearcă să îşi îmbunătăţească rapid software-ul, ceea ce a dus la creşterea acţiunilor producătorului de camioane electrice de lux cu peste 35 %, scrie Financial Times.

Asocierea vine în contextul în care VW încearcă să îşi consolideze oferta de vehicule electrice în faţa concurenţei sofisticate din partea Tesla şi a rivalilor chinezi. Cariad, dezvoltatorul intern de software al VW, nu a reuşit să livreze produsele la timp, întârziind lansarea noilor modele.

În urma acordului privind o societate mixtă 50/50, VW va primi "acces imediat" la software-ul pentru vehicule electrice al Rivian, pe care îl va utiliza la propriile sale automobile. Investiţia în Rivian şi în întreprinderea comună se ridică la 2 miliarde de dolari în 2024 şi la 5 miliarde de dolari până în 2026.

Rivian are o capitalizare de 12 mld. dolari iar Volkswagen de 57 mld. euro. Acţiunile celei din urmă scad cu  1,7%.

Start-up-urile EV s-au confruntat recent cu costuri de finanţare mai costisitoare ca urmare a creşterii ratelor dobânzilor şi a unei cereri mai slabe decât se aştepta pentru produsele lor, ceea ce le-a determinat pe unele să caute investiţii pentru a continua dezvoltarea vehiculelor lor şi extinderea producţiei.

"Pentru Rivian, acesta este un colac de salvare", a spus Scott Sherwood, fondator al SSO Report. "Ei erau cei care nu aveau un investitor cu buzunare adânci".

"Volkswagen ar putea fi în faţa unui eveniment de extincţie cu EV-urile chinezeşti cu preţuri mici care vin în Europa", a adăugat el. "Acest lucru oferă, de asemenea, VW un punct de sprijin într-un segment EV mai premium în SUA şi potenţial în Europa".

La apogeul entuziasmului pentru start-up-urile EV în noiembrie 2021, capitalizarea de piaţă a Rivian a depăşit-o pe cea a VW după oferta sa publică iniţială. De atunci, preţul acţiunilor sale a scăzut cu aproximativ 90%.

Un alt start-up EV, Fisker, a intrat săptămâna trecută în faliment după ce nu a reuşit să obţină o investiţie de la un producător auto consacrat, fiind cel mai recent din această clasă care a cedat după ce a rămas fără fonduri.

Camioanele electrice şi vehiculele utilitare sport ale Rivian sunt produse premium, cu preţuri de vânzare cu amănuntul de aproximativ 70.000 de dolari. Compania a pierdut mai mult de 1,4 miliarde de dolari în primul trimestru al 2024, pierzând mai mult de 38.000 de dolari pe vehicul.