Burse - Fonduri mutuale

Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti, la aniversarea de 10 ani a listării Electrica: Randament de 90% al acţiunilor. Ne uităm cu interes cum veţi întoarce banii din piaţa de capital către acţionarii dumneavoastră

Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti, la...

Autor: Liviu Popescu

26.06.2024, 11:35 759

Randamentul total al investiţiei în acţiuni Electrica (EL) de la listarea din iulie 2014 şi până în prezent, deci în zece ani, este de 90%, din care 35% prin preţul acţiunilor şi circa 50% din dividende, a spus Adrian Tănase, director general Bursa de Valori Bucureşti, prezent la evenimentul de aniversare a 10 ani de la listarea furnizorului de distribuţie şi energie.

“Este un dividend player. S-a tranzacţionat aproape întreaga compania încă o dată în aceşti zece ani, deci mai mult de 400 de milioane de acţiuni. A fost o listare duală (Londra şi Bucureşti – n.red), dar a demonstrat că piaţa locală primează. Toată lichiditatea s-a mutat exclusiv aproape la Bucureşti ceea ce demnostrează din nou că listările duale au cumva o contribuţie limitată în evaluarea unei companii”, a spus Tănase la evenimentul din 26 iunie.

Data de 4 iulie 2014 a fost prima zi de tranzacţionare a acţiunilor Electrica pe Bursa de Valori Bucureşti şi a GDR-urilor Electrica pe London Stock Exchange, iar oferta s-a subscris în totalitate cu două zile înainte de termenul limită. Oferta a fost de 444 mil. euro, prin emisiunea de acţiuni noi. A fost cea mai mare listare la Bursa de Valori Bucureşti timp de aproape nouă ani, până la Hidroelectrica (H2O).

79% din instrumentele financiare subiect al ofertei publice au fost cumpărate de către investitori instituţionali, în timp ce restul de 21% de către investitori de retail, cărora le-a fost realocat un pachet suplimentar de acţiuni de 6% faţă de tranşa iniţială.

Cele 2 mld. lei de la listare au fost folosite pe de o parte pentru achiziţionarea participaţiilor minoritare de la Fondul Proprietatea de 22% în 2017 (725 mil. lei), iar pe de altă parte pentru modernizarea infrastructurii de distribuţie.

Compania are o capitalizare de 5,2 mld. lei, fiind pe locul opt în cei mai mari emitenţi de la Bursa de Valori. Statul român are o deţinere de 48,8%.

Electrica a contribuit la întărirea reprezentativităţii României în indicii externi, spune Adrian Tănase. Este inclusă în aproape toţi indicii BVB, precum şi ai marilor furnizori internaţionali de indici MSCI şi FTSE Russell.​