Burse - Fonduri mutuale

BREAKING! UiPath este în cădere liberă pe Bursa de la New York. Acţiunile se prăbuşesc cu 30% after-hours după raportarea rezultatelor pe primul trimestru fiscal. Rob Enslin demisionează din funcţia de CEO. Daniel Dines revine la cârma companiei

BREAKING! UiPath este în cădere liberă pe Bursa de la...

Autor: Liviu Popescu

29.05.2024, 23:13 21887

Acţiunile UiPath (simbol bursier PATH) se depreciază cu 30% în tranzacţiile after-hours pe Wall Street, la 12,6 dolari de la 18,3 dolari la închiderea de miercuri seară, după ce compania producătoare de software de automatizare fondată în România de Daniel Dines şi Marius Tîrcă a raportat rezultate financiare pentru primul trimestru fiscal care nu au fost pe placul investitorilor.

Într-o altă mişcare surpriză, UiPath a anunţat că Rob Enslin demisionează din funcţia de CEO şi că Daniel Dines revine la cârma companiei.

Compania a raportat miercuri seară rezultatele financiare pentru primul trimestru fiscal al anului 2025 pe calendarul american de raportări, respectiv venituri de 335 mil. dolari, faţă de 290 mil. dolari în T1/2024. Pierderea netă a fost de 28,7 mil. dolari faţă de 32 mil. dolari în T1/2024.

„Suntem încântaţi să anunţăm că Annualized Renewal Run-rate a depăşit 1,5 miliarde de dolari în primul trimestru al anului fiscal 2025, o dovadă a platformei noastre de automatizare a afacerilor, lider de piaţă, şi a rolului strategic pe care automatizarea îl joacă în transformarea digitală”, a spus Daniel Dines, fondator şi director de inovaţie al UiPath.

„Credem că fundaţia afacerii noastre rămâne solidă şi suntem optimişti în ceea ce priveşte capacitatea noastră de a stimula creşterea şi profitabilitatea prin îmbunătăţirea execuţiei, centrarea pe client şi inovarea continuă.”

Într-un comunicat separat emis astăzi, UiPath a anunţat că Rob Enslin demisionează din funcţia de director executiv şi membru al Consiliului de Administraţie al UiPath începând cu 1 iunie 2024. Daniel Dines, fondator şi fost director executiv al UiPath, va fi numit din nou director executiv, tot începând cu 1 iunie 2024. Dines ocupă în prezent funcţia de Chief Innovation Officer şi preşedinte executiv al Consiliului de Administraţie.​

Despre schimbarea CEO-ului:

„Îi mulţumesc lui Rob pentru contribuţiile sale la UiPath în ultimii doi ani, timp în care a jucat un rol semnificativ în creşterea companiei”, a spus Dines. „Odată cu această schimbare, sunt încântat să revin în rolul de CEO şi aştept cu nerăbdare să conduc compania în următoarea etapă de creştere profitabilă şi inovare.”

„După multă reflecţie, am luat decizia dificilă de a demisiona din funcţia de CEO al UiPath. A fost o onoare să fac parte, să conduc şi să învăţ de la o echipă extrem de talentată", a spus Enslin. „Sunt incredibil de mândru de ceea ce am realizat împreună. Conducerea inspirată a lui Daniel şi mentalitatea obsedată de clienţi vor schimba jocul şi sunt convins că UiPath va continua să definească ceea ce este posibil pentru clienţii şi partenerii noştri pe piaţa de inteligenţă artificială şi automatizare.”
 
Dines a co-fondat UiPath în 2005 şi a ocupat funcţia de CEO sau co-CEO şi preşedinte executiv din acel moment până la 31 ianuarie 2024, când a preluat rolul de Chief Innovation Officer şi preşedinte executiv. Enslin s-a alăturat UiPath în calitate de co-CEO al companiei în aprilie 2022 şi a fost singurul CEO de la 1 februarie 2024 până în prezent. Dines a înfiinţat UiPath cu scopul de a construi o companie care să ajute oamenii să reducă timpul şi stresul care rezultă din sarcinile administrative banale şi repetitive. În prezent, UiPath are peste 10.000 de clienţi din întreaga lume care utilizează platforma sa de vârf de automatizare a întreprinderilor şi de inteligenţă artificială pentru a automatiza procesele de afaceri de la un capăt la altul.
 

Repere financiare pentru primul trimestru al anului fiscal 2025

Veniturile de 335 de milioane de dolari au crescut cu 16 procente de la an la an.

ARR de 1,508 miliarde de dolari a crescut cu 21% de la an la an.

Noul ARR net de 44 de milioane de dolari.

Rata de retenţie netă în dolari de 118%.

Marja brută GAAP a fost de 83 la sută.

Marja brută non-GAAP a fost de 86%.

Pierderea operaţională GAAP a fost de (49) milioane de dolari.

Venitul operaţional non-GAAP a fost de 50 de milioane de dolari.

Fluxul net de numerar din operaţiuni a fost de 100 de milioane de dolari.

Fluxul de numerar liber ajustat non-GAAP a fost de 101 milioane de dolari.

Numerarul, echivalentele de numerar şi titlurile de valoare tranzacţionabile au fost de 1,9 miliarde de dolari la 30 aprilie 2024.

„Pe parcursul primului trimestru am observat o atenţie sporită asupra contractelor şi o prelungire a ciclurilor de vânzare pentru contractele mari pe mai mulţi ani. Am ţinut cont de aceşti factori, de mediul macroeconomic actual şi de tranziţia conducerii noastre, în orientările noastre actualizate pentru restul anului", a declarat Ashim Gupta, directorul financiar al UiPath. „În timp ce previziunile noastre privind veniturile şi marjele de exploatare sunt influenţate de calendarul şi durata contractelor, avem încredere în capacitatea noastră de a genera o creştere durabilă a ARR la scară largă şi un flux de numerar liber ajustat non-GAAP semnificativ.”

Pentru al doilea trimestru fiscal 2025, UiPath se aşteaptă la:

Venituri în intervalul de 300 milioane de dolari până la 305 milioane de dolari

ARR în intervalul de la 1,543 miliarde de dolari la 1,548 miliarde de dolari la 31 iulie 2024

Venituri de exploatare non-GAAP de aproximativ pragul de rentabilitate

Pentru întregul an fiscal 2025, UiPath îşi actualizează indicaţiile şi se aşteaptă la:

Venituri în intervalul de 1,405 miliarde de dolari până la 1,410 miliarde de dolari

ARR în intervalul de la 1,660 miliarde de dolari la 1,665 miliarde de dolari la 31 ianuarie 2025

Venituri de exploatare non-GAAP de aproximativ 145 de milioane de dolari

UiPath are o capitalizare de 10,5 mld.