Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Agroland Business System intră pe segmentul BIO prin transformarea fabricii de furaje de la Caransebeş în unitate certificată organic, după o investiţie de 200.000 de euro

Horia Cardoş, fondator şi CEO al Agroland Business System

Horia Cardoş, fondator şi CEO al Agroland Business System

Autor: Cristina Bellu

26.06.2024, 10:28 286

Grupul antreprenorial Agroland Business System (simbol bursier AG), care deţine cea mai mare reţea de magazine agricole din România, a trasformat fabrica de furaje de la Caransebeş în unitate certificată organic, în urma unei tranziţii care a presupus o investiţie de 200.000 de euro.

Grupul a achiziţionat fabrica de la Caransebeş în 2022 în urma unei investiţii de 5 milioane de lei. În urma certificării, unitatea îşi va desfăşura activitatea sub o nouă entitate, Agroland Organic. Tranziţia fabricii de la producţia de furaje convenţionale la furaje organice a vizat recondiţionarea echipamentelor în cadrul fabricii şi renovarea silozurilor şi a clădirilor.

„Demersul continuă prin transformarea fabricii de la Caransebeş în cea mai mare fabrică de furaje certificată organic din România. Prin intermediul acesteia, vom putea prelua materii prime de la un număr semnificativ de fermieri din vestul ţării care produc cereale organice, reducând dependenţa lor de traderii de cereale din vestul Europei”, spune Horia Cardoş, fondator şi CEO al Agroland Business System.

Valorificarea producţiei de furaje bio va avea două direcţii, majoritatea produselor urmând să fie vândute către fermele de găini ouătoare bio şi pui de carne bio. Celălalt canal va cuprinde vânzarea către micii crescători prin reţeaua de peste 240 de magazine Agroland.

De asemenea, Agroland are în plan să achiziţioneze un mic producător de ouă ecologice, fermă care are o capacitate maximă de aproximativ 10.000 de găini. În ceea ce priveşte producţia anuală vizată, aceasta se ridică la aproximativ 3 milioane de ouă ecologice. În plus, compania va certifica în următoarele luni o fermă ecologică proprie, în judeţul Timiş, cu o capacitate maximă de 10.000 de găini. La acest moment, suprafaţa fermei este în curs de certificare, în timp ce la nivelul adăposturilor existente vor fi realizate modificări pentru adaptarea la cerinţele ecologice.

„Orientarea asupra producţiei locale de hrană, care a debutat în anul 2020, odată cu preluarea platformei avicole de la Mihăileşti, continuă să reprezinte una dintre direcţiile noastre de dezvoltare. În acest interval de aproape 4 ani, am crescut de 5 ori capacitatea de producţie de ouă de consum şi am crescut constant numărul de pui de o zi produşi. Următoarea etapă privind această linie de business reprezintă producţia de ouă ecologice, pentru care urmează să achiziţionăm un mic producător de ouă ecologice. Obiectivul nostru pe acest segment este să devenim în următorii ani cel mai mare producător de ouă ecologice din România, cu o potenţială cotă de piaţă de 30%, prin înfiinţarea de ferme ecologice pe tot cuprinsul ţării”, adaugă Horia Cardoş.

Agroland a încheiat T1/2024 cu venituri din exploatare de 74,5 milioane de lei, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, şi un profit net de 2,2 milioane, plus 62%, conform datelor de la BVB.

Evaluată la 133 de milioane de lei, compania afişează o creştere de 23% pe acţiuni în ultimele 12 luni.