Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Încă un proces intentat Transelectrica: doi foşti directori cer compensaţii de 7,6 mil. lei la Viena pentru revocarea nejustificată din funcţie

Bursă. Încă un proces intentat Transelectrica: doi...

Autor: Tibi Oprea

27.06.2024, 15:47 774

Transportatorul naţional Transelectrica (simbol bursier TEL) a anunţat joi la Bursa de Valori Bucureşti că pe rolul Centrului de Arbitraj de la Viena a fost înregistratã cererea de arbitraj ARB-5794 MARCU Corneliu Bogdan şi MIU Andreea Mihaela versus Transelectrica, prin care foştii directori solicită împreună compensaţii de 7,64 mil. lei.

„Suma de 7.641.908 lei ar reprezenta compensaţia pentru revocarea nejustificată din calitatea de membri în Directorat, respectiv indeminzaţiile lunare de la data revocarii până la sfârşitul mandatului şi componenta variabilă pentru îndeplinirea criteriilor şi obiectivelor de performanţă”, notează Transelectrica în raport.

Totodată, Corneliu Bogdan Marcu şi Andreea Mihaela Miu au solicitat obligarea Transelectrica la plata dobânzii legale aplicatã la suma anterior menţionatã, pânã la data plăţii efective, precum şi actualizarea cu rata inflaţiei a sumei anterior menţionatã, pânã la data plăţii efective.

Anunţul vine după ce, cu o zi în urmă, compania de stat a anunţat că Centrul de Arbitraj de la Viena a admis pretenţii de aproape 1 mil. lei împotriva companiei ca urmare a soluţionării cererii de arbitraj ARB-5736 dintre Mircea Cristian Staicu şi Transelectrica.

Acest litigiu este unul dintre multele deschise de foştii membri ai Directoratului şi ai Consiliului de Supraveghere, care au fost demişi în iunie 2021 înainte ca mandatele lor să expire în septembrie şi noiembrie 2024. Aceştia au fost demişi de către stat în calitate de acţionar majoritar când Guvernul era condus de Florin Cîţu, toţi cei demişi fiind numiţi în timpul guvernării Orban.

Secretariatul General al Guvernului a demis în iunie 2021 toţi cei şapte membri ai CS, înlocuindu-i cu cinci membri cu mandate provizorii de patru luni. La trei zile după demiterea supraveghetorilor, noul CS a revocat membrii Directoratului şi i-a înlocuit tot cu interimari. Sumele castigate până acum de unii dintre aceştia se ridică la peste 6 mil. lei.

Transelectrica are 3 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 58,7% de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului. Acţiunile TEL se tranzacţionează în urcare cu 37,4% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 78,8 mil. lei, arată datele BVB.

Compania a încheiat primul trimestru din 2024 cu un profit net de 103 mil. lei, în creştere cu 29% faţă de perioada similară din 2023, în timp ce veniturile operaţionale au ajuns la 532 mil. lei, plus 7% an/an.