Burse - Fonduri mutuale

Cum a ajuns Amonil de la planuri de listare la Londra aproape insolventa

Cum a ajuns Amonil de la planuri de listare la Londra aproape insolventa
16.07.2009, 00:00 110

La sfarsitul lui 2007, omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, anunta ca a preluat managementul producatorului de ingrasaminte chimice Amonil, pe care planuia sa-l integreze impreuna cu celelalte combinate chimice pe care le controleaza intr-un consortiu pe care planuia sa-l listeze pe Bursa de la Londra.
Intre timp, piata ingrasamintelor chimice s-a prabusit, Niculae a iesit din actionariatul Amonil, iar compania a ajuns o "actiune fantoma", speculata cu indaratnicie de un grup de investitori de pe Bursa, desi are productia mai mult oprita si se afla la un pas de executarea silita.
Dupa un an in care actiunile Amonil au oscilat imprevizibil, cu cresteri de pana la 100% in cateva luni si scaderi la fel de bruste, pe fondul unor stiri preponderent negative, actiunile producatorului de ingrasaminte au ajuns una dintre curiozitatile Bursei.

Cine speculeaza pe Amonil?
De la inceputul anului, Amonil a inregistrat un volum total de tranzactionare de circa 800 de milioane de actiuni, adica peste 75% din capital, in conditiile in care freefloat-ul, respectiv actiunile liber tranzactionabile care nu se afla sub controlul actionarilor semnificativi, se ridica la 400 de milioane de actiuni.
In situatia in care actiunile detinute de investitorii principali nu fac des obiectul unor tranzactii, actionarii minoritari din piata schimba intre ei actiunile intr-un ritm ametitor. Cu toate acestea, doar un singur actionar nou a fost raportat in ultimele luni, firma Eurorom Trade & Invest, inregistrata intr-o comuna din judetul Bihor. Firma este controlata de doi actionari egipteni si detine circa 5% din Amonil.
Asadar, cele mai mari tranzactii cu actiuni Amonil par sa se lege din nou de grupul de investitori de la Oradea, care detineau in 2004 peste 17% din companie si au realizat in ultimii ani speculatii intense pe aceste titluri.
In 2006, o serie de investitori grupati in jurul firmei de brokeraj Mobinvest din Oradea, care intre timp a fost inchisa de CNVM, au realizat mai multe tranzactii cu titlurile Amonil, urcand pretul acestora de la 0,05 lei/actiune la 0,1 lei/actiune in mai putin de o luna. Ulterior pretul a scazut la 0,06 lei/actiune intr-un timp la fel de scurt. CNVM avea sa-i sanctioneze mai tarziu pe brokerii de la Mobinvest pentru aceste tranzactii, considerate ca ar fi manipulat cursul actiunilor.

Cine sunt actionarii Amonil?
In 2004, actionariatul combinatului chimic era compus din doua societati, Romferchim si Eurotrading Chemicals, un grup de investitori din Oradea, grupati in jurul firmei de brokeraj Mobinvest, precum si alti actionari mai mici.
In 2007, firma Romferchim a iesit de la Amonil, lasand locul unor societati inregistrate in Insulele Belize, Zalois si Jovline, precum si companiei romanesti Interagro, condusa de omul de afaceri Ioan Niculae. Actionarii celor doua firme din Belize nu sunt cunoscuti, desi au existat speculatii ca in spatele lor s-ar afla Niculae. In 2007, Niculae spunea ca Zalois este un vehicul de investitii al unei mari firme din domeniul energetic, insa nu a oferit mai multe detalii privind identitatea acesteia. Reprezentantii celor doua firme, care controleaza impreuna peste 50% din Amonil, nu au emis niciun comunicat in cei doi ani de cand au intrat in companie.
Ioan Niculae a decis sa iasa la inceputul anului din actionariatul Amonil, cumparatorul fiind firma Zalois. Anul trecut, in actionariatul combinatului a mai intrat o firma din Cipru, respectiv Salink Limited, cu 13,54% din capital, firma fiind controlata de fondul de investitii suedez East Capital.

Ce s-a ales de planurile lui Niculae?
In 2007, odata cu intrarea in actionariatul combinatului chimic, Ioan Niculae preciza ca a discutat cu ceilalti actionari majoritari, respectiv fondurile inregistrate in Cipru, sa preia managementul companiei.
La acea vreme, Amonil venea dupa o perioada de un an in care productia a fost oprita datorita preturilor ridicate la gaze, compania reluand productia odata cu schimbarea actionariatului.
In 2006, combinatul a inregistrat o pierdere de 19 mil. lei, in vreme ce in 2007 acesta a revenit la un profit de 7 milioane de lei.
La o luna de la preluarea managementului producatorului de ingrasaminte chimice, Niculae declara ca se doreste listarea societatii la Bursa de la Londra, prin crearea unui concern din care faceau parte si alte combinate chimice, respectiv Amurco, Azochim si Donawchem.
Primul semestru din 2008 a fost unul exceptional pentru producatorii de ingrasaminte, pretul fertilizatorilor crescand de doua-trei ori in doar cateva luni, determinand profituri nesperate pentru producatorii locali. Spre sfarsitul anului, criza a lovit puternic sectorul, preturile s-au prabusit, iar combinatele au inceput sa acumuleze stocuri, nemaiavand piete de desfacere. In aceste conditii, atat Amonil, cat si alti producatori locali, inclusiv cei controlati de Niculae, si-au intrerupt productia si au trimis angajatii in somaj.

Ce se va intampla cu datoriile combinatului?
La scurt timp dupa ce si-a oprit productia, Amonil a anuntat ca are de platit o datorie de 58,7 mil. lei (aproape 14 mil. euro) unei firme necunoscute, Riverside Development Limited, care preluase obligatiile respective de la furnizorul Amonil, Distrigaz Sud. Desi actionarii minoritari au venit cu o serie de propuneri pentru plata datoriei, cum ar fi contractarea unor credite sau majorarea capitalului, acestea nu au fost aprobate in adunarea generala a actionarilor, astfel ca Amonil a ajuns in pericol de a fi executata silit.
Saptamana trecuta, Amonil a fost somata de firma Chemgas Holding, care a preluat creanta de la Riverside, sa plateasca cele 14 mil. euro in doua saptamani, in caz contrar urmand sa se treaca la executarea activelor companiei.
Amonil are de recuperat de la operatorul de apa din Municipiul Slobozia o datorie istorica in valoare de 14,3 mil. lei (3,4 mil. euro).