Burse - Fonduri mutuale

Doar 21 de companii din top 300 după cifra de afaceri sunt listate la BVB. Rareş Nilaş, analist: Este foarte puţin.

Doar 21 de companii din top 300 după cifra de afaceri...

Autor: Liviu Popescu

05.10.2016, 00:07 1096

Un număr de 21 de companii din cele mai mari 300 din România după cifra de afaceri pentru anul 2015 sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti, iar cea mai mare dintre ele, OMV Petrom, are acţionariat străin.

Analiştii spun că numărul companiilor listate este foarte mic, ceea ce reflectă şi situaţia bursei româneşti.

„Este foarte puţin. Din această cauză şi Bursa de Valori de la Bucureşti este subdezvoltată“, consideră analistul pe piaţa de capital Rareş Nilaş.

Majoritatea companiilor prezente în top 300 au acţionariat străin. De altfel, nicio companie românească nu este prezentă pe primele 10 locuri al clasamentului. Prima companie cu acţionariat românesc din clasament se găseşte pe locul 17, respectiv Dedeman Bacău, care este şi cea mai mare firmă antreprenorială. Dedeman nu este listată.

„Majoritatea companiilor din top au acţionariat străin şi ca atare sunt listate pe bursele din afară. Acest lucru arată şi dependenţa economiei româneşti de capitalul străin“, mai spune Nilaş.

Capitalizarea celor 21 de companii este de 65 mld. lei, aproape jumătate din întreaga capitalizare a BVB. Afacerile acestora au însumat aproximativ 49,5 mld. lei în anul 2015, adică circa 11% din totalul de 440 mld. lei cât au avut afaceri toate cele 300 de companii.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro