Burse - Fonduri mutuale

Sunt echipele de fotbal listate pe bursă o investiţie bună? Cum a evoluat indicele Stoxx Europe Football comparativ cu cei mai importanţi indici

Sunt echipele de fotbal listate pe bursă o investiţie bună? Cum a evoluat indicele Stoxx Europe Football comparativ cu cei mai importanţi indici

Foto: Shutterstock

Autor: Paul Comşa

25.10.2011, 01:00 1393

Fotbalul continuă să atragă ca un magnet sume mari de bani, dar fotbalul nu a scăpat neatins de criză, în ciuda sutelor de mii de oameni se îngrămădesc săptămânal pe stadioane şi alte milioane urmăresc meciurile la televizor. Cel puţin cluburile listate la bursă.

Ieri, STOXX Europe Football se situa la 100,95 puncte. Indicele a pierdut peste 8% din valoare în ultima lună şi aproximativ 30% din valoarea din urmă cu şase luni. Pentru comparaţie, indicii Dow Jones, FTSE şi BET au crescut cu 10%, 9,28% şi, respectiv 7,96% faţă de luna trecută şi au scăzut cu 4,16%, 5,5% şi 17% faţă de acum şase luni.

Din perspectiva finanţatorilor, cluburile au fost rareori o investiţie profitabilă, dar pierderile au fost adeseori contrabalansate de câştigurile din imagine. Finanţarea unui club de fotbal se deosebeşte în esenţă de o investiţie obişnuită deoarece principalul obiectiv al unui club de fotbal este performanţa sportivă, şi nu maximizarea profiturilor. Fotbalul nu oferă o "reţetă" clară a succesului pentru investitori, iar rezultatele şi câştigurile subsecvente obţinute sunt marcate de incertitudine.

De exemplu, săptămâna trecută acţiunile clubului german de fotbal Borussia Dortmund, listat Bursa din Frankfurt, se aflau în cădere cu aproximativ 10 la sută, joi dimineaţă, după înfrângerea echipei în grupa F a Ligii Campionilor, scor 1-3 cu Olympiakos Pireu, care au redus considerabil şansele de calificare a grupării germane din Grupele Champions League. O acţiune a grupării din Dortmund costa, joi, 2,05 euro, cu 10,09% mai puţin decât era înainte de partida cu Olympiakos.

Prin urmare, "sportul-rege" pare mai degrabă compatibil cu casele de pariuri decât cu pieţele de capital.

Scurt istoric al listării cluburilor europene

În ultimii treizeci de ani peste 40 de cluburi s-au aventurat pe burse, dintre care unele precum Manchester United, Arsenal, Chelsea, FC Porto, Olympique Lyon sau Juventus Torino fac parte din elita fotbalului mondial deoarece ajung constant în fazele superioare ale cupelor europene şi au în palmares numeroase titluri naţionale.

În 1983, Tottenham Hotspur devenea primul club european de fotbal care se lista pe bursă. Acum, indicele STOXX Europe Football care cuprinde toate cluburile de fotbal listate pe bursa din Europa şi reprezintă cu exactitate amploarea şi profunzimea industriei fotbalului european, are în componenţă acţiunile a 23 de echipe de fotbal europene.

Multe echipe din prima ligă engleză s-au delistat după ce au fost achiziţionate de multimiliardari, precum Manchester United de americanul Malcolm Glazer, Chelsea de rusul Roman Abramovici sau Manchester City de şeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan.

Este recomandată investiţia într-un astfel de indice?

Potrivit unui studiu publicat anul trecut de cercetători ai Universităţii Paris West, atractivitatea indicelui pentru investitori este mică deoarece are o volatilitate ridicată, valoarea reală a cluburilor care îl compun este incertă - deci oferă randamente scăzute la riscuri mari, oferă un potenţial de diversificare foarte scăzut, iar modelul de business şi bilanţul cluburilor sunt strâns legate de rezultatele sportive ale clubului.

Componentele indicelui STOXX Europe Football

Clubul de fotbal
Ţara
Aalborg
Danemarca
AFC Ajax
Olanda
AIK Football
Suedia
Arhus Elite
Danemarca
AS Roma
Italia
Besiktas
Turcia
Borussia Dortmund
Germania
Bondby IF
Danemarca
Celtic Glasgow
Scoţia
Fenerbahce
Turcia
FC Porto
Portugalia
Galatasaray
Turcia
Juventus
Italia
Lazio
Italia
Millwall
Marea Britanie
Olympique Lyon
Franţa
Parken Sport
Danemarca
Ruch Chorzow
Polonia
Silkeborg
Danemarca
Benfica
Portugalia
Sporting
Portugalia
Tottenham Hotspur
Marea Britanie
Trabzonspor
Turcia