Burse - Fonduri mutuale

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Decizia Hidroelectrica de a nu folosi acei bani distribuiţi sub formă de dividende creează o problemă mai mare pentru sectorul energetic, care are nevoie de investiţii şi dezvoltare

Autor: Eduard Ivanovici

15.06.2023, 00:05 2227

♦ Investiţiile companiei de stat, finanţate prin intermediul industriei bancare.

Anunţând că va distribui 90% până la 100% din rezultatul net de anul trecut sub formă de dividend în urma listării la Bursa de Valori Bucureşti, Hidroelectrica ar putea continua astfel un trend început încă din 2017, alegând să se concentreze în schimb asupra finan­ţărilor bancare pentru dezvoltare. Cum se reflectă decizia asupra întregului sectorul energetic din România? Răspunde Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

„Faptul că acei bani (distribuiţi sub formă de dividende – n. red.) nu au fost folosiţi este pe de-o parte o construcţie logică din perspectiva acţionarului; este o gândire de manual.

În realitate, aceşti bani care nu au fost folosiţi creează o problemă mai mare în sectorul energetic din România“, spune preşedintele AEI.

Dumitru Chisăliţă a fost invitat în cadrul ediţiei din 14 iunie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea este transmisă zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma de streaming Spotify.

„Sectorul are nevoie de dezvoltare, de investiţii, digitalizare, ori în momentul în care nu îţi foloseşti banii pentru acest lucru este foarte probabil că te vei duce la bancă, îţi vei asuma nişte riscuri şi o să plăteşti nişte dobânzi pentru a face ceea ce n-ai făcut cu banii pe care îi ţineai degeaba în cont”, continuă analistul.

Săptămâna trecută, Hidroelectrica – societate evaluată la 54,3 miliarde de lei de KPMG – şi-a anunţat oficial intenţia de listare pe piaţa locală de capital. Compania de stat este aşteptată să intre la cota Bursei în luna iulie; acţiunile producătorului de energie electrică urmează să fie incluse în componenţa indicelui de referinţă BET din prima zi de tranzacţionare.

„Dacă ne uităm statistic la alte companii similare din zona energetică, din păcate, de cele mai multe ori, n-am văzut mari modificări în zona de strategie, de creştere a companiei, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple după manual (în urma listării – n.r.).”

 

Alte declaraţii

► Despre Hidroelectrica:

În România, niciun lucru nu este simplu, la fel este şi în cazul acestei listări. Performanţele în general ale companiilor de stat nu sunt unele dintre cele mai fericite dacă le comparăm cu performanţele altor companii din ţările din jurul României, precum Ungaria, Polonia. Din acest punct de vedere e clar că ceva trebuie schimbat. În ultimii ani am venit cu diverse modalităţi de a îmbunătăţi management-ul companiilor în general, introducând şi Hidroelectrica în această zonă.  Din păcate, chiar dacă unele lucruri s-au îmbunătăţit, suntem departe de performanţele unor companii similare din Europa Centrală şi de Est.

► Despre noile descoperiri ale OMV Petrom:

Orice descoperire este binevenită, este o resursă care contribuie la nivelul de securitate energetică şi la nivelul de securitate în general al României. Trebuie să fim însă realişti şi să spunem că nu sunt nici pe departe nişte descoperiri care să reducă semnificativ dependenţa de importuri, cel puţin pentru ţiţei şi produse petroliere