Business Internaţional

China ameninţă agricultura UE. Ar trebui fermierii să se teamă?

China ameninţă agricultura UE. Ar trebui fermierii să...

Autor: Catalina Apostoiu

12.06.2024, 11:21 873

Comisia Europeană este pe punctul de a finaliza o anchetă privitoare la subvenţiile de stat chineze destinate industriei maşinilor electrice, iar Beijing-ul avertizează că orice tarife de import pe care UE le va impune vor declanşa un răspuns rapid din partea sa, întreaga agricultură europeană urmând să fie luată în vizor, scrie Politico.

Carnea de porc şi lactatele sunt primele vizate. În ultimele două săptămâni, Global Times din China a anunţat că guvernul chinez analizează lansarea de anchete anti-dumping legate de importurile din ambele categorii, care în 2023 au reprezentat aproape 5 miliarde de euro, un sfert din exporturile agroalimentare ale UE către gigantul asiatic şi 2% din exporturile totale.

Probabilitatea ca Beijingul să acţioneze este din ce în ce mai crescută. Dar cât de îngrijoraţi ar trebui să fie fermierii?

Potrivit datelor Comisiei Europene, exporturile agroalimentare ale UE au atins 228,6 miliarde de euro în 2023, în timp ce importurile s-au situat la 156,6 miliarde de euro, rezultând un excedent total de 70,1 miliarde de euro, cu 22% mai mult decât în 2022.

UK este destinaţia de top a exporturilor agroalimentare ale UE, SUA se situează pe locul secund, iar China pe locul trei. Totuşi, exporturile de carne de porc către China au scăzut cu 29% în 2023.

Exporturile agroalimentare ale UE către China au atins 14,6 miliarde de euro anul trecut, în scădere cu 8% faţă de 2022, în timp ce importurile din China au fost cu 15% mai mici, la 8,3 miliarde de euro.

Comisarul european pe agricultură Janusz Wojciechowski a declarat în mod repetat că nu vrea ca sectorul să ajungă să fie implicat în conflicte comerciale. Acesta a condus o misiune utopică de promovare a comerţului în Beijing în luna aprilie.

Wojciechowski a declarat cu această ocazie că există spaţiu ca exporturile din UE către China să crească în anumite sectoare, de la carne de pui şi carne de porc, la carne de vită şi chiar lactate, scrie thepigsite.com.

“Comisia trebuie să se asigure că nu vom suporta costurile acestei dispute”, a declarat Ksenija Simovic, consilier pe comerţ la Copa-Cogeca, cel mai mare grup de lobby al fermierilor din Europa, conform Politico.

Cât îi priveşte pe exportatorii de carne de porc, aceştia strigă sus şi tare că e vorba de o catastrofă.

“Piaţa chineză este atât de crucială pentru sectorul european al cărnii de porc. Un motiv este dimensiunea pieţei chineze”, arată Joris Coenen, manager la Belgian Meat Office, un organism de coordonare a exporturilor.

Proteina mai ieftină din Brazilia şi SUA reduce deja marjele Europei, se mai plânge Coenen, iar producătorii nu pot redirecţiona uşor volum către pieţe emergente. Tarifele sunt în prezent la 12%. O majorare a acestora la 20% i-ar afecta serios pe exportatori.

Însă contextul este şi el important. Doar o zecime din carnea de porc din Europa părăseşte blocul, din care mai puţin de jumătate merge în China. Exporturile de carne de porc cu destinaţia Beijing au depăşit 7 miliarde de euro în 2020, dar s-au prăbuşit sub 3 miliarde de euro anul trecut.

Cu sau fără tarife, preţurile necompetitive ale cărnii europene de porc înseamnă că cifra va scădea in nou în acest an, potrivit estimărilor Comisiei.

Ultimele cifre guvernamentale chineze citate de euromeatnews.com arată că ţara a importat 2,64 milioane de tone de carne de porc şi produse derivate în 2023, cu 5,2% mai puţin decât în 2022.

Cele mai mari volume au continuat să vină din UE. Aproximativ jumătate din importurile chineze au provenit din ţări UE. Cele mai importante ţări furnizoare au fost Spania cu aproape 602.000 de tone, Olanda, cu aproximativ 241.000 de tone şi Danemarca cu aproximativ 234.000 de tone.

Totuşi, multe state UE au fost din nou nevoite să acceptă scăderi semnificative ale volumelor livrărilor după reduceri deja masive în 2021 şi 2022. De exemplu, Spania a înregistrat un declin de 12,7% faţă de 2022. În total, procentul livrărilor din UE în cadrul importurilor totale de carne de porc ale Chinei a scăzut de la 55,7% la 49,4% în 2023.