Companii

Dezvoltatorii de industrial construiesc 500.000 mp de platforme logistice în România

Victor Cosconel, head of office & industrial agencies la Colliers

Victor Cosconel, head of office & industrial agencies la Colliers

Autor: Bogdan Alecu

28.06.2024, 18:00 123

Stocul modern de spaţii industriale şi logistice din România a ajuns la 7,1 mili­oane de metri pătraţi în 2023, ceea ce repre­zintă a treia cea mai mare piaţă de indus­trial şi logistică dintre 13 cele mai mari eco­nomii din zona Europei Centrale şi de Est, iar dezvoltatorii au în construcţie încă peste 500.000 de metri pătraţi de spaţii moderne, potrivit raportului „ExCEEding Borders - Navigating the Industrial Landscape and Workforce in CEE-13“ publicat de Colliers. Pe lângă îmbunătăţirile aduse infrastructu­rii şi oferta încă insuficientă în comparaţie cu creşterea rapidă a econo­miei, consultan­ţii Colliers atribuie creşterea puternică a pieţei rolului României ca hub regional de distribuţie pentru companiile care vizează Europa de Sud-Est. Deşi activităţile lo­gistice rămân dominante, sectorul manu­fac­turier înregistrează, de asemenea, o creştere în ceea ce priveşte închirierea.

„Piaţa proprietăţilor industriale din Ro­mânia a crescut semnificativ după pan­demie, aproape dublând nivelurile de închi­riere dinainte de 2020. Creşterea econo­mică, îmbunătăţirea infrastructurii şi resho­ringul sunt factori cheie în această dina­mică. Având în vedere oferta mai redusă de spaţii moderne pe cap de locuitor compa­rativ cu Cehia sau Polonia, România are un potenţial puternic de creştere. Investiţiile în clădiri verzi şi în respectarea standardelor ESG sunt în creştere, unul din trei certificate verzi în 2023 fiind atribuit proiectelor industriale, aliniindu-se astfel directivelor UE şi aşteptărilor chiriaşilor“, explică Victor Cosconel, head of office & industrial agencies la Colliers.

De altfel, regiunea ECE-6 (Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Româ­nia şi Slovacia) este lider în implementarea standardelor ESG, cu aproape 90% din spaţiile industriale şi logistice moderne dispunând de certificări de mediu de înaltă calitate. Republica Cehă şi Slovacia au de mai mulţi ani clădiri certificate BREEAM la nivelul „Outstanding“, iar Ungaria s-a alăturat acestora în 2022.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro