Energie

UPDATE Ce se întâmplă? Acţiunile NuScale, compania americană care vrea să dezvolte reactoare de mici dimensiuni la Doiceşti, s-au prăbuşit cu 98,5%, la 0,13 dolari. Tranzacţionarea pe Wall Street este suspendată. Înca nu a apărut nicio ştire şi nici nu s-a anunţat până acum că este vreo eroare tehnică

UPDATE Ce se întâmplă? Acţiunile NuScale, compania...

Autor: Liviu Popescu

03.06.2024, 17:09 17790

Update: Acţiunile au revenit la programul normal de tranzacţionare. Acestea se tranzacţioneaza la ora redactării acestei ştiri la 7,81 dolari, minus 10%.

Actualizare: Wall Street este afectat de erori.

O problemă tehnică la Bursa de Valori din New York a făcut ca, luni, acţiunile de clasă A ale Berkshire Hathaway, compania lui Warren Buffett, să  pară că au scăzut cu aproape 100%. 

Tranzacţionarea a fost oprită pentru aceste acţiuni, precum şi pentru Barrick Gold şi Nuscale Power, care au înregistrat, de asemenea, scăderi dramatice. 

NYSE a declarat într-o actualizare de la ora 10:11 a.m. ET că investighează o problemă tehnică legată de benzile de limitare în sus şi în jos, care sunt mecanisme de oprire a acţiunilor pentru volatilitate excesivă.


Acţiunile NuScale (SMR), companie americană care vrea să dezvolte reactore de mici dimensiuni în Doiceşti, Dâmboviţa, se prăbuşesc în primele minute de tranzacţionare pe Wall Street cu 98,5% la 0,13 dolari pe unitate, tranzacţionarea în acest moment fiind suspendată, fără vreo informaţie din partea companiei sau a operatorului NYSE, arată datele agregate de ZF.

Până acum nu a apărut vreun anunţ cu posibilitatea apariţiei unei erori de tranzacţionare. 
 
România – prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas – ar putea fi a doua ţară după SUA care face primii paşi pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGR cu şase module şi o putere instalată de 462 MW. 
 
Pe 17 aprilie Ministerul Energiei s-a abţinut de la vot în AGA Nuclearelectrica prin care trebuia să ia decizia decizia de continuare a proiectului de construire la Doiceşti a unei centrale nucleare cu reactoare modulare mici, în baza studiului de prefezabilitate. Ministerul Energiei nu a oferit nicio explicaţie

Proiectul are ca termen de finalizare anul 2029 şi poate crea aproximativ 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de joburi în construcţii şi 2.300 de locuri de muncă în producţie. Se estimează totodată că proiectul va ajuta la reducerea cu 4  milioane de tone a emisiilor de dioxid de carbon produse de România.