Energie

Spaniolii de la FF Ventures intră pe piaţa energiei regenerabile din România, unde vor să dezvolte 1.000 MW în proiecte de energie solară şi stocare, în următorii 3 ani

Spaniolii de la FF Ventures intră pe piaţa energiei...

Autor: Cristina Bellu

25.06.2024, 10:25 180

FF Ventures, producător independent de energie din Spania, intră pe piaţa din România, unde va dezvolta, în următorii trei ani, 500 MW de proiecte solare şi 500 MW de proiecte de stocare a energiei. Compania vizează dezvoltarea propriului portofoliu de proiecte greenfield pe plan local, dar şi alte oportunităţi de co-dezvoltare.

Acţionarii relevanţi ai companiei sunt Octopus, unul dintre cele mai mari şi importante fonduri de investiţii din Europa în domeniul proiectelor de energie regenerabilă, şi Time to Act Capital, un fond implicat în proiecte de tranziţie energetică pe pieţele în dezvoltare.

"România este o piaţă europeană care se încadrează în obiectivele acţionarilor companiei, care doresc să ajute regiunea să atingă ţintele de decarbonizare şi reducere a emisiilor de CO2. În plus, România şi-a demonstrat angajamentul de a creşte adoptarea energiilor regenerabile, prin obiectivele asumate în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC), dar şi prin mediul de reglementare favorabil investiţiilor în acest sector. De asemenea, prognozele indică o creştere a economiei şi industrializării ţării, ceea ce va duce la creşterea cererii de consum în viitor. Toţi aceşti factori fac din România o piaţă atractivă pentru investiţii în proiecte de energie regenerabilă" explică Andrei Pecingine, directorul de dezvoltare al FF Ventures pentru România.

FF Ventures deţine în prezent un portofoliu de proiecte fotovoltaice cu o capacitate cumulată de 3,4 GW în Peninsula Iberică (Spania şi Portugalia). Compania participă, de asemenea, prin IberBlue Wind, o societate mixtă specializată în energie regenerabilă, la un portofoliu de proiecte de energie eoliană offshore plutitoare cu o capacitate totală de 5 GW.

În prezent, FF Ventures are birouri în Spania (Madrid şi Sevilla), Portugalia (Lisabona) şi România (Bucureşti) şi este în proces de deschidere a operaţiunilor în Franţa şi Mexic.