Companii

Prima pierdere din istoria Arianespace

14.06.2001, 00:00 11



Consortiul european Arianespace, care se ocupa de lansarea in spatiu a satelitilor artificiali, a inregistrat anul trecut pierderi de 242 milioane de euro (204 milioane de dolari), pentru prima data in istoria de 20 de ani a grupului, dupa ce, cu un an in urma, compania obtinuse un profit net de 7,3 milioane de euro.

Cifra de afaceri a grupului a fost in 2000 de 1,11 miliarde euro, in crestere de la valoarea de 976 milioane euro consemnata in anul precedent, relateaza Financial Times. Directorii firmei spun ca pierderile se datoreaza costurilor de productie a noi game de rachete, Ariane 5.

Cu toate acestea, un membru al conducerii a declarat ca grupul intentioneaza sa-si mentina pozitia de lider pe piata lansarilor de sateliti "civili" cu ajutorul rachetelor Ariane, in ciuda intensificarii acerbe a competitiei si ar trebui sa redevina profitabil din 2003.

Arianespace are deja comenzi pentru urmatorii trei ani, dar nu a semnat in acest an decat trei contracte, iar investitorii se tem ca grupul va pierde o buna parte din piata in favoarea noilor familii de rachete Delta 4 si Atlas 5, dezvoltate de consortiile americane Boeing si Lockheed Martin.

Analistii se asteapta insa ca Arianespace sa anunte o serie de noi contracte cu ocazia spectacolului aerian de la Le Bourget, care va avea loc saptamana viitoare, pentru a demonstra ca ramane competitiva, in pofida razboiului preturilor.

Acestea variaza foarte mult in functie de greutate, orbite sau alti factori, dar specialistii considera ca pretul va scadea la 15.000 $/kg pana in 2005, jumatate din nivelul anilor '80.