Eveniment

A început bătălia AI-urilor: Un cofondator al OpenAI înfiinţează un start-up rival de inteligenţă artificială şi intră în cursa pentru a construi ”superinteligenţa”

A început bătălia AI-urilor: Un cofondator al OpenAI...

Autor: Ştefan Stan

20.06.2024, 10:51 82

Cofondatorul OpenAI, Ilya Sutskever, înfiinţează un start-up rival de inteligenţă artificială axat pe "construirea unei superinteligenţe sigure", la doar o lună după ce a părăsit compania de inteligenţă artificială în urma unei tentative nereuşite de ”lovitură de stat” împotriva directorului său general Sam Altman, scrie FT. 

Miercuri, Sutskever, unul dintre cei mai respectaţi cercetători în domeniul inteligenţei artificiale din lume, a lansat Safe Superintelligence (SSI) Inc, care se prezintă ca fiind "primul laborator SSI direct din lume, cu un singur obiectiv şi un singur produs: o superinteligenţă sigură", potrivit unei declaraţii publicate pe X.

Sutskever a co-fondat start-up-ul breakaway în SUA împreună cu fostul angajat al OpenAI Daniel Levy şi cu investitorul şi antreprenorul în domeniul IA Daniel Gross, care a lucrat ca partener la Y Combinator, incubatorul de start-up-uri din Silicon Valley pe care Altman obişnuia să îl conducă.

Gross are participaţii în companii precum GitHub şi Instacart, precum şi în companii de inteligenţă artificială, printre care Perplexity.ai, Character.ai şi CoreWeave. Investitorii din SSI nu au fost dezvăluiţi.

Trio-ul a declarat că dezvoltarea unei superinteligenţe sigure - un tip de inteligenţă a maşinilor care ar putea depăşi abilităţile cognitive umane - a fost "singurul obiectiv" al companiei. Ei au adăugat că aceasta nu va fi împovărată de cereri de venituri din partea investitorilor, cum ar fi solicitarea de talente de top pentru a se alătura iniţiativei