Eveniment

Cum arată în cifre potenţialul de creştere a fenomenului fotbalistic în România: valoarea lotului ar trebui să fie de cinci ori mai mare decât este în prezent ca să fie egală cu media europeană, la o medie a campionatului Euro 2024 de 1,49 la mie

Cum arată în cifre potenţialul de creştere a...

Autor: Răzvan Botea

29.06.2024, 17:18 1397

♦ România are o valoare a lotului naţionalei de fotbal de 0,3 la mie raportat la PIB ♦ Media campionatului Euro 2024 este de 1,49 la mie, ceea ce înseamnă că valoarea lotului românesc are un potenţial de creştere exponenţială, pe măsură ce recuperează decalaje faţă de medie.

Într-un exerciţiu jurnalistic, ZF a calculat valoarea lotului echipelor care participă la Euro 2024, raportată la PIB. Cifrele plasează România pe penultimul loc în acest campionat mondial, cu o valoare de 0,3 la mie. Locul în clasament relevă însă că există un potenţial mare de creştere a ponderii fotbalului şi sportului românesc în PIB. Lotul României are o valoare totală de 96 mil. euro şi un PIB de circa 320 mld. euro. Astfel, valoarea lotului este de 0,3 la mie din PIB. Spre comparaţie, Portugalia are un lot în valoare de 1 mld. euro, la un PIB similar, ceea ce înseamnă o pondere de aproape 4 la mie a valorii lotului naţionalei în PIB. Danemarca, o ţară care se află aproape de media europeană din acest punct de vedere, are un PIB de 373 mld. euro cu un lot al echipei naţionale în valoare de 423 mil. euro, adică o pondere de 1,13 la mie.

Valoarea lotului naţionalei României este influenţată mai ales de Radu Drăguşin, cotat la o valoare de 25 mil. euro, adică peste un sfert din tot lotul. Mulţi jucători ai naţionalei au început fotbalul de copii în ţări vestice, cu condiţii şi infrastructură superioare.

Fenomenul fotbalistic din România are potenţialul de a-şi dubla valoarea într-un termen scurt. Economia României este clar că a crescut în ultimii 20 de ani mai repede decât valoarea fotbalului din ţară. Măsura acestui raport între valoarea lotului şi PIB, faţă de media europeană şi faţă de alte ţări dezvoltate, ne arată că potenţialul faţă de PIB a valorii lotului este mare. Adică valoarea lotului României va creşte, catalizată de interesul din ce în ce mai mare al spectatorilor pentru sport, dar şi cu ajutorul investiţiilor în baze sportive şi în centrele sportive pentru copii şi juniori, care se derulează deja.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro