Eveniment

Bloomberg: Mugur Isărescu, cel mai longeviv şef de bancă centrală din lume, va rămâne la conducerea BNR pentru un nou mandat de cinci ani

Bloomberg: Mugur Isărescu, cel mai longeviv şef de...

Autor: Liviu Popescu

27.05.2024, 18:30 15966

Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume, este pe cale să fie confirmat pentru un nou mandat de cinci ani, în condiţiile în care legislatorii vor ca până la sfârşitul lunii iunie să voteze prelungirea mandatului său, scrie agenţia americană de ştiri Bloomberg.

Isărescu a preluat conducerea Băncii Naţionale a României în 1990, la mai puţin de un an după prăbuşirea regimului comunist, şi a fost în funcţie timp de peste trei decenii, cu excepţia unei perioade de un an în care a fost prim-ministru în 1999 şi 2000.

În vârstă de 74 de ani, Isărescu are sprijinul celor mai mari partide din parlament pentru a rămâne în funcţie pentru încă un mandat, potrivit unor persoane familiare cu discuţiile care au cerut să nu fie identificate, deoarece deliberările nu au fost publice, notează Bloomberg. 

Votul va avea loc după alegerile locale şi cele pentru Parlamentul European din 9 iunie, au precizat sursele Bloomberg.

Isărescu nu şi-a confirmat candidatura pentru un al optulea mandat la începutul acestei luni, deşi a declarat că va accepta o invitaţie în cazul în care Parlamentul îl va susţine. Guvernatorul s-a confruntat cu cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană.

El a redus aşteptările privind reducerea rapidă a ratei dobânzii, îndemnând guvernul să limiteze deficitul bugetar estimat la 5% în acest an.

Factorii de decizie de la Bucureşti au menţinut în mod neaşteptat rata dobânzii de referinţă la 7% pe 13 mai, sfidând aşteptările majorităţii economiştilor intervievaţi pentru o reducere cu 25 de puncte de bază.

Ca parte a votului parlamentar, este probabil ca viceguvernatorul Leonardo Badea să preia rolul de prim-viceguvernator de la Florin Georgescu, care va rămâne în consiliu, potrivit persoanelor familiare.

Ionuţ Dumitru, fost economist-şef al Raiffeisen Bank şi fost şef al consiliului fiscal, are susţinerea pentru un post de viceguvernator, înlocuindu-l pe Eugen Nicolaescu, au spus aceştia.

O parte dintre membrii actuali ai consiliului de administraţie, precum Cristian Popa şi Csaba Balint, vor avea probabil şi ei mandatele reînnoite, în timp ce consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu s-ar putea alătura echipei, au spus persoanele respective.

Un purtător de cuvânt al băncii centrale a refuzat să comenteze.