Eveniment

Bucureştiul devine capitala mondială a şahului. Timp de zece zile, Capitala va fi gazda Grand Chess Tour, unul dintre cele mai importante turnee de şah din lume

Bucureştiul devine capitala mondială a şahului. Timp...

Autor: Miruna Diaconu

25.06.2024, 17:24 237

Bucureştiul găzduieşte a doua etapă a turneului internaţional Grand Chess Tour - Superbet Chess Classic România 2024, care va începe mâine, 26 iunie şi va dura până pe 6 iulie. Zece dintre cei mai valoroşi şahişti ai lumii, printre care şi unul dintre cei mai mari şahişti ai României, Bogdan Deac, vor lua parte la etapa turneul ce are loc la Bucureşti.

„România s-a schimbat. Nu mai este ţara în care şahul nu are atenţia cuvenită din partea publicului. Este o ţară în care toată lumea ştie că are loc Grand Chess Tour, unul dintre cele mai prestigioase evenimente nu doar din şah sau sport. Este un eveniment de şah clasic. Este important să menţinem acest aspect chiar dacă nu este la fel de dramatic şi rapid ca şahul rapid sau blitzul. Este crucial ca Bucureştiul, împreună cu Saint Louis, să rămână gardianul şahului tradiţional”, spune Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari şahişti din toate timpurile şi fondator al turneului Grand Chess Tour.

Circuitul internaţional are loc în perioada mai-august şi este format din cinci etape, prima - Superbet Rapid & Blitz – a avut loc în Polonia, următoarea în Bucureşti, urmând ca turneul să ajungă apoi în Croaţia şi în SUA.

Din 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic global al Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului - Bucureşti, Varşovia şi Zagreb. Federaţia Română de Şah va fi coorganizator şi partener al etapei din România.

„Sunt onorată că Fundaţia Superbet are ocazia să aducă din nou în România acest eveniment major în lumea şahului. Fundaţia Superbet susţine şahul şi sportul pentru că doar prin şah şi doar prin sport putem avea oameni mai buni, mai educaţi. Am trei mesaje, primul este pentru părinţi şi pentru profesori – îndemnaţi-vă copiii spre şah; pentru autorităţi, cu ajutorul Federaţiei Române de Şah – vă rugăm puneţi şahul în curricula şcolară, doar aşa vom avea copii mai educaţi şi, de ce nu, viitori campioni. Al treilea mesaj este către toţi antreprenorii şi companiile din România  - faceţi ceva şi puneţi sufletul, implicaţi-vă şi financiar pentru şah, pentru sport. Aşa vom avea un viitor mai bun pentru România”, spune Augusta Dragic, preşedinta Fundaţiei Superbet.  

Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Wesley So, Gukesh Dommaraju, Ian Nepomniachtchi, Alireza Firouzja, Anish Giri, Rameshbabu Praggnanandhaa şi Nodirbek Abdusattorov şi Bogdan Deac sunt câţiva dintre cei mai importanţi şahişti care vor participa în cea de-a doua etapă a turneului Grand Chess Tour.

Iubitorii şahului vor putea participa la meciurile din cadrul competiţiei, biletele fiind deja puse în vânzare.

Premiile etapei din Bucureşti ajung la 350.000 de dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de şah clasic şi 175.000 dolari pentru fiecare etapă de şah rapid şi blitz. Totodată, ediţia din 2024 va beneficia şi de un fond de premii bonus, de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasaţi la finalul întregului turneu.