Eveniment

Campionatul European de fotbal. România joacă în optimi. 20 de lideri de business care au crezut încă de la început că România va ieşi din grupe la EURO 2024. Cine a ghicit cu exactitate parcursul tricolorilor şi cine credea că pierdem toate meciurile?

Echipa naţională de fotbal a României a terminat meciurile din grupa E de la EURO 2024 pe primul loc, reuşind astfel o calificare istorică în etapa „optimilor”, unde se va întâlni cu naţionala Olandei, în data de 2 iulie.

În sfârşit, avem motive să vorbim mai mult despre Generaţia Noastră, despre generaţia lui Drăguşin, Raţiu, Niţă şi Drăguş, decât despre Generaţia de Aur a lui Hagi sau Popescu.

ZF a întrebat zeci de lideri de business la începutul lunii iunie, înainte de campionatul din Germania, ce aşteptări au de la echipa naţională de fotbal, dacă vor merge în tribune sau cine va câştiga EURO 2024.

Dintre aceştia, 20 au crezut de la început că România va reuşi să treacă de grupe. Printre ei, Alexandru Samoilă, managing director Vitalis Consulting, a ghicit cu exactitate parcursul României.

„Grupa în care am picat este o grupă din care cred că avem şanse să ne calificăm. Este foarte important să începem cu o prestaţie bună în faţa Ucrainei. Cred că o victorie în faţa Ucrainei ne-ar da un moral extraordinar. Dacă vom câştiga acel prim meci, cred că vom pierde în faţa Belgiei şi vom juca o calificare în faţa Slovaciei”, spunea Samoilă la începutul lunii iunie.

De cealaltă parte, unii lideri de business au fost mai pragmatici şi nu au avut neapărat speranţe. „Cred că vom pierde toate cele trei meciuri”, credea Andrei Diaconescu, cofondator al dezvoltatorului imobiliar One United Properties.

Mai jos, puteţi regăsi fragmente din declaraţiile celor 20 de lideri de business care au crezut în şansa României încă de la început. Pentru răspunsurile complete puteţi citi aici articolul din Suplimentul ZF Euro 2024 – „E generaţia noastră!”

Andrei Cionca, fondator şi CEO Impetum Group

Aştept să văd curaj şi determinare în joc. Să lăsăm o impresie bună de echipă curajoasă şi creativă. Şi da, mă aştept să trecem de grupe.

 

Voicu Oprean, fondator şi CEO AROBS Transilvania Software

♦ Aşteptările mele sunt ridicate. Îmi doresc ca echipa naţională să joace un fotbal cât mai frumos, precum şi să câştige două din cele trei meciuri din grupă.

♦ Aş prefera România (n.r: să câştige EURO 2024). Iar în caz că nu, mizez pe Portugalia.

 

Marina Popescu, director general Floria

♦ Echipa României este într-o grupă accesibilă şi putem să sperăm la o calificare în fazele eliminatorii.

 

Rudi Vizental, CEO ROCA Investments

♦ Aşteptarea mea este de a readuce acel sentiment de mândrie naţională pe care l-am trăit în anii 1990. E drept că cel mai uşor acest sentiment se naşte din victorii, dar poate veni şi în urma unui joc bun, a unei atitudini admirabile sau un spirit de echipă unic. De ce nu, chiar şi comportamentul unor suporteri excepţionali poate naşte acest sentiment.

♦ Merg la meci, după ce ieşim din grupe.

 

Andrei Gemeneanu, cofondator şi managing partner Morphosis Capital

♦ Să trecem de grupe, ar fi un pas imens către o nouă Generaţie de Aur.

 

Dragoş Militaru, managing director, Kandia Dulce

♦ Să se califice din grupă în fazele eliminatorii.

 

Adrian Mihai, cofondator şi CEO FAN Courier

♦ Mă aştept la un fotbal de calitate, la nivelul impus de acest campionat, eveniment sportiv unde ajung cei mai buni din Europa. Am urmărit evoluţia echipei noastre naţionale până în acest punct şi mă bucur că au reuşit să reînvie în noi speranţa şi mândria. Le doresc băieţilor noştri să aibă cel mai bun parcurs posibil la EURO 2024 şi să joace cu gândul că milioane de români îi vor susţine necondiţionat indiferent în ce colţ al lumii s-ar afla.

♦ Desigur că sper că România va ajunge pe podium - în peste 25 de ani de antreprenoriat am învăţat că lucrurile pot lua întorsături la care, de multe ori, nu avem nici măcar curajul să ne gândim, aşa că voi trăi cu această aşteptare până la final. Îmi doresc ca băieţii noştri să ajungă cât mai sus în competiţie, să facă meciuri de bună calitate, să arate că avem fotbalişti foarte buni şi o echipă bună, sudată, performantă.

 

Călin Ile, senior partner Premium Hospitality şi preşedinte de onoare FIHR

♦ Aştept că România să joace frumos, să lupte până la ultima picătură de energie şi să facă fericiţi miile de suporteri din tribună şi pe cei de acasă. Dacă vor fi şi rezultate, cu atât mai bine. Cred că putem face 4 puncte la Euro şi ne calificăm mai departe.

♦ Voi fi prezent la cele 3 meciuri din grupe. Sper să mai putem discuta şi despre meciul 4 pentru că ne vom califică din grupe.

 

Horia Cardoş, CEO Agroland Business System

♦ Sper să facem o figură frumoasă şi să reuşim calificarea în primele 16 echipe, mai sus e mai dificil.

 

Mauricio Mesa Gomez, country manager Cordia România

♦ Mă bucur că România este calificată la un turneu final după 8 ani, iar aşteptările mele de la echipă la EURO 2024 sunt, în primul rând, să o văd jucând cu bucurie şi încredere. Şi, bineînţeles, sper să se califice din faza grupelor şi să ajungă în fazele superioare ale competiţiei.

♦ Sper ca învingătoarea să fie Spania şi aş vrea să văd şi România între primele patru.

 

Daniel Donici, cofondator Artesana

♦ Mă aştept ca echipa României să treacă de faza grupelor, cu un pic de noroc şi concentrare, şi poate chiar ajungem şi în optimi.

 

Ovidiu Bucătaru, CFO Agricultorul-Panimon

♦ Cred că România are experienţa, motivarea şi talentul la nivel de grup pentru o calificare în optimi.

 

Sergiu Gorban, CEO şi acţionar Transylvania Invest

♦ Să ajungem cât mai departe, cel puţin să jucăm în sferturile de finală.

 

Iulian Nedea, cofondator Simtel

♦ Ajungem în primele opt şi ne oprim acolo.

 

Horaţiu Didea, managing partner Workspace Studio

♦ Să lupte cu curaj. O calificare e peste aşteptările statistice, dar nu imposibilă.

 

Ionel Burtea, fondator Abund Berry

♦ Să treacă de grupe.

 

Mircea Fulga, CEO Norofert

♦ Ieşirea din grupe cred că ar fi o performanţă de atins, având în vedere rezultatele din ultimii ani. România nu s-a mai calificat la un turneu final de la EURO 2016, iar lotul actual este într-o perioadă de reconstrucţie. Totuşi, cu o pregătire bună şi cu susţinerea fanilor, naţionala ar putea obţine câteva rezultate surprinzătoare.

 

Alexandru Samoilă, managing director Vitalis Consulting

♦ Cu toate că trebuie să fim conştienţi de nivelul nu foarte ridicat al fotbalului românesc, grupa în care am picat este o grupă din care cred că avem şanse să ne calificăm. Este foarte important să începem cu o prestaţie bună în faţa Ucrainei. Cred că o victorie în faţa Ucrainei ne-ar da un moral extraordinar. Dacă vom câştiga acel prim meci, cred că vom pierde în faţa Belgiei şi vom juca o calificare în faţa Slovaciei.

 

Alexandru Lascăr, cofondator Stay Fit Gym

♦ Fiind un iubitor de fotbal încă din copilărie, cu tatăl fost fotbalist profesionist, am fost foarte apropiat de fenomen. Din păcate, încă trăiesc din amintirile echipelor din anii 2000 în care reuşeam meciuri bune. De această dată, probabil subiectiv, cred că România va face o figura frumoasă şi va reuşi să iasă din grupe şi ne va scoate în strada să celebram. Merităm o bucurie de acest fel.

Poate România 2024 va fi Grecia 2004.

 

Miron Radic, general manager Crama Liliac

♦ România poate fi una dintre surprizele pozitive ale turneului din acest an, deoarece echipa are foarte mulţi jucători talentaţi. Sunt sigur că vor trece de faza grupelor şi după aceea totul e posibil.