Eveniment

Cine este românul care are titlul de “sir” şi conduce Canary Wharf Group – compania care deţine unul dintre principalele cartiere financiare ale Londrei?

Cine este românul care are titlul de “sir” şi conduce Canary Wharf Group – compania care deţine unul dintre principalele cartiere financiare ale Londrei?

Autor: Cristina Roşca

15.01.2012, 18:11 3791

George Iacobescu are 67 de ani, este născut în România, are titlul de "sir" şi este directorul executiv al Canary Wharf Group - compania care deţine unul dintre principalele cartiere financiare ale Londrei.

Povestea românului începe cu un telefon de la Margaret Thatcher. Sir George Iacobescu finaliza lucrările la World Financial Center din New York pentru Olympia&York, la momentul respectiv cel mai mare dezvoltator imobiliar al lumii.

"Sunteţi singurul dezvoltator care ar putea realiza Canary Wharf", a spus Margaret Thatcher companiei pentru care lucra românul.

Intrigat de telefonul primit, şeful companiei canadiene, Paul Reichmann, a trimis cinci dintre executivii săi de top la Londra pentru a analiza locaţia. Unul dintre cei cinci era Sir George Iacobescu.

"Trebuia să merg din centrul Londrei în Canary Wharf. M-am pierdut însă pe drum", recunoaşte românul care a absolvit Universitatea din Bucureşti. "Era prima dată când mergeam la Londra. M-am pierdut pe Narrow Street şi mi-am dat seama de ce se numeşte Narrow Street (strada cea îngustă)".

Când a ajuns în Canary Wharf şi-a dat seama că nu există electricitate sau apă potabilă. "Nu era absolut nimic. Nu ţi-ai fi dorit să te prindă întunericul acolo", spune Sir George Iacobescu într-un interviu acordat cotidianului britanic The Telegraph.

Când s-a întors la New York i-a scris un bilet şefului său în care îl sfătuia "Nu te atinge de acest proiect". Totuşi, o lună mai târziu Reichmann semna contractul pentru dezvoltarea Canary Wharf.

În pofida îndoielilor iniţiale ale lui Sir George Iacobescu, Canary Wharf a ajuns unul dintre cele mai cunoscute şi de succes cartiere comerciale şi financiare din lume. Această lucrare i-a adus românului care acum este preşedinte şi director executiv al Canary Wharf Group titlul de sir.

"Este fantastic, însă încerc să strălucesc mai mult prin prisma Canary Wharf", spune el. "Această situaţie nu ar fi posibilă fără dedicaţia şi munca asiduă a colegilor mei".

Povestea din spatele românului

Sir George Iacobescu s-a născut în România în 1945 şi a crescut în timpul regimului comunist pe care îl descrie ca fiind brutal, represiv şi rigid. De formaţie inginer, el a început să lucreze pentru compania britanică Wimpey prezentă la momentul respectiv în România. Românul dezvolta sisteme de irigaţii care să ajute agricultura ţării.

El recunoaşte însă că dintotdeauna şi-a dorit să plece din ţară. O mătuşa care locuia în Canada a plătit 5.000 de dolari pentru a facilita o relaţie între Sir George Iacobescu şi un om de afaceri din Park Lane care acţiona ca intermediar şi care purta discuţii cu oficialii români pentru a permite unor români să plece din ţară.

"La momentul respectiv cel mai bun produs de export al României erau oamenii. Coada era atât de lungă încât a trebuit să aştept trei ani. Într-o zi am primit un telefon prin care eram informat că pot primi un paşaport. Peste doar câteva zile plecam din ţară".

Sir George Iacobescu a plecat în Montreal, Canada. Studiile i-au permis să îşi găsească rapid o slujbă. Totuşi, alte dificultăţi majore aveau să vină, în condiţiile în care logodnica sa era încă în România.

"A durat aproape trei ani - şi au fost probabil cei mai dificili ani din viaţa mea - ca ea să iasă din România".

El explică faptul că la momentul respectiv nu existau paşapoarte în România. Pentru a-şi ajuta logodnica a scris tuturor şefilor de state şi guverne din Occident. "Într-un final, după doi ani un congressman american mi-a răspuns. Suntem pe punctul de a oferi României clauza naţiunii cele mai favorizate. Ca urmare a acestui fapt voi cere guvernului de la Bucureşti să îi permită logodnicei tale să plece din ţară".

La momentul respectiv legea nu permitea celor care au părăsit România să se căsătorească cu cei care rămăseseră acasă pentru că ştiau că următorul pas ar fi fost plecarea şi acestora din urmă peste graniţă. România a schimbat, ca urmare a cererii congressman-ului american, legea pentru două zile. "M-am întors în România şi ne-am căsătorit pe data de 30 decembrie 1976".

Totuşi, chiar şi după căsătorie oficialii de la Bucureşti nu au dorit să o lase pe soţia lui Sir George Iacobescu să plece din ROmânia.

A fost nevoie de încă un an pentru ca acest lucru să se întâmple. Românul a avut succes doar după ce a făcut greva foamei în faţa sediului ONU înainte de vizita preşedintelui României de la acea dată.