Eveniment

Cum ne jucam cartile pentru a fi un pod intre resursele Estului si foamea de energie a Vestului

Cum ne jucam cartile pentru a fi un pod intre resursele Estului si foamea de energie a Vestului

Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom: Romania are vocatia independentei energetice. Petrolul si gazele sunt o industrie matura si de aceea este nevoie sa avem proiecte si pe alte surse de energie.

01.10.2009, 23:30 46

Romania este un pod intre resursele bogatele ale Estului sicererea foarte mare din Vest, potrivit opiniilor exprimate incadrul primei editii a Black Sea Energy & Economic Forum,desfasurata la Bucuresti si organizata de Consiliul Atlantic cusprijinul Ministerului Economiei si al Ministerului AfacerilorExterne.

"Petrolul si gazele naturale vor continua sa fie coloanavertebrala a energiei, chiar daca asistam la dezvoltarea energiilorregenerabile", a declarat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, cea maimare companie locala si cel mai important producator de petrol sigaze naturale din Europa de Sud-Est.

Reprezentantul Petrom a insistat pentru realizarea unorparteneriate pentru explorarea resurselor din Marea Neagra, dandexemplul colaborarii dintre Petrom si gigantul american ExxonMobilpentru explorarea perimetrului Neptun, detinut de Petrom in MareaNeagra.

"Civilizatia hidrocarburilor este la inceput. Nu exista nimiccare ar putea inlocui aceste surse de energie. Cercetarea estefoarte importanta in sectorul energetic, dar aceasta trebuie sa sedesprinda de inertia metodelor conventionale. Rezervele dinregiunea Marii Negre sunt foarte mari si pot inlocui aportulRusiei. Nu vom mai avea nevoie de conducte daca vom reusi saexploatam aceste resurse", a declarat omul de Dinu Patriciu, fostul proprietar al grupului Rompetrol: Suntem capatul vestic al Marii Negre intr-o lume care are nevoie de un pod intre resursele Estului si piata vestica pentru trecerea resurselor. afaceri Dinu Patriciu, fostul proprietar al grupului Rompetrol.Posibilitatea atingerii independentei energetice a fost sustinutasi de Mariana Gheorghe.

"Romania are vocatia independentei energetice. Petrolul sigazele sunt o industrie matura si de aceea este nevoie sa avemproiecte si pe alte surse de energie", a precizat CEO-ulPetrom.

Pe plan local, 18% din energia consumata provine din sursenucleare, program a carui dezvoltare este sustina la nivel politic.Nu toti oamenii de afaceri sunt in favoarea acestui proiect.

"Au trecut 20 de ani de la Revolutie, iar noi am ramas totsocialisti in mentalitate. D-aia mergem mai departe pe nuclear. Afi la cativa kilometri distanta de Kozlodui (localitate dinBulgaria unde se afla una dintre cele mai vechi centrale nuclearedin Europa. Inchiderea centralei de la Kozlodui a fost o conditiepentru acceptarea Bulgariei in UE - n.r.) ar trebui sa ne faca sanu mai sustinem un program nuclear. Cu toate acestea, programulmerge mai departe. Este un lucru nefericit", a precizatPatriciu.

Geografia, avantajul Romaniei

Romania beneficiaza de o pozitie privilegiata in ceea cepriveste posibila implicare in marile proiecte de interconectare lanivel european, fiind inclusa atat in gazoductul Nabucco, cat si inoleoductul Constanta - Trieste. Totodata, au existat opiniipotrivit carora Romania ar putea fi inclusa si in proiectul SouthStream, gazoduct realizat de rusii de la Gazprom impreuna cuitalienii de la Eni.

"Suntem capatul vestic al Marii Negre intr-o lume care arenevoie de un pod intre resursele Estului si piata vestica pentrutrecerea resurselor. Geografic pot trece pe aici toate rutele catreVest, dar in afara de geografie trebuie sa ne folosim si celelalteatuuri: capacitatile de depozitare a gazelor naturale. Romaniatrebuie sa-si valorifice capacitatile de inmagazinare. La aceastase adauga si nevoia maririi capacitatii de procesare a petrolului",a spus Patriciu.

Omul de afaceri sustine in continuare ca cele doua proiecte deinterconectare, Nabucco - gazoduct care urmareste limitareadependentei UE fata de gazul rusesc, si South Stream - proiect careva livra gaz rusesc, sunt in concurenta si ca va avea succes primulcare se va realiza.

Mai mult, potrivit secretarului de stat din MinisterulEconomiei, Tudor Serban, Romania a ajuns la un acord cu o tara dinzona Marii Caspice privind un contract pe livrarea a 7,3 miliardede metri cubi pentru Nabucco. Totul cu o conditie: Nabucco trebuiesa fie primul.

"Suntem prima tara care are o oferta de 7,3 miliarde de metricubi de gaz din partea statului din regiunea Marii Caspice pentruNabucco, cu o conditie: Nabucco trebuie sa fie primul realizat", aspus Serban. Oficialul roman a mai precizat ca se urmareste chiarrealizarea unei rafinarii controlate de stat, in contextul in careacum toate unitatile de rafinare a petrolului sunt privatizate.

"Vrem o rafinarie a statului roman si am putea face acest lucruchiar printr-o rafinarie deja existenta. Vrem prin intermediulOltchim sa preluam Arpechimul, atat cu rafinarea, cat si cupetrochimia, de la Petrom si sa o dezvoltam impreuna cu companiaazera Socar", a spus Serban

Pe de alta parte, Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, a spus caspera ca pana la sfarsitul acestui an, tranzactia de vanzare apetrochimiei din Arpechim sa fie finalizata, compania asteptand incontinuare o oferta din partea Oltchim.

Spaniolii de la Ibedrola: Avem 700 MW pe eolian in fazaavansata

Grupul spaniol Iberdrola, cu afaceri de 25 mld. euro si unuldintre cei mai importanti jucatori mondiali pe energie eoliana,spune ca are proiecte de 700 MW pe piata locala, cat un reactor dela Cernavoda. La inceputul anului trecut, spaniolii au achizitionat50 de proiecte pentru parcuri eoline in Dobrogea, cu o capacitateinstalata totala de 1.600 MW. Valoarea tranzactiei a fost intre 200si 300 mil. euro, suma exacta urmand sa fie stabilita in functie decapacitatea finala a proiectului. Primele turbine ar urma sa fieoperationale in prima parte a anului viitor. Spaniolii au deschisun birou in Romania, desi au avut probleme din cauza greveimagistratilor. Country manager este Adrian Goicea. El a mai fostanterior director pentru resurse energetice in Alro, cel mai mareconsumator de electricitate din Romania, si director generalexecutiv al bursei de energie OPCOM.

Gigantii energetici se vor numi "Electra" si"Energetica"

Cele doua companii nationale energetice vor fi denumite"Electra" si "Energetica", iar capacitatile de productie instalateale acestera vor reprezenta, in prima etapa, 44-48% din totalintern, actiunile FP la unitatile reorganizate fiind mentinute, inechivalent valoric, la companiile nou-infiintate. CompaniaNationala Electra si Compania Nationala Energetica, infiintate casocietati comerciale pe actiuni, vor avea ca obiect principal deactivitate producerea si furnizarea energiei electrice, producerea,transportul, distributia si furnizarea energiei termice,exploatarea minelor si carierelor de lignit, Electra urmand sa seocupe si de producerea de combustibil nuclear, conform proiectuluide ordonanta de urgenta care stabileste infiintarea celor douacompanii. Mediafax