Eveniment

România termină pe primul loc în grupă şi merge mai departe în optimi la Euro 2024!! România-Slovacia 1-1 trimite ‘Naţionala de suflet’ a lui Edi Iordănescu mai departe. După 24 de ani România revine în optimile Campionatului European

România termină pe primul loc în grupă şi merge mai...

Autor: Valeriu Dănilă

26.06.2024, 17:32 563

Finalul meciului! România-Slovacia 1-1. După 24 de ani România iese din grupă pe primul loc şi se califică în optimile Campionatului European de fotbal! Slovacia se califcă şi ea de pe locul 3.

Minutul 90'1: Ondrej Duda, marcatorul primului gol al meciului i se arată cartonaşul galben.

Minutul 88: George Puşcaş primeşte cartonaşul galben.

Se încheie prima repriză! România-Slovacia 1-1.

Minutul 45+3': Nicuşor Bancu vede şi el cartonaşul galben. 

Minutul 45+1': Andrei Burcă primeşte cartonaş galben. Acesta nu va putea juca în optimi.

Minutul 37: GOL România

Răzvan Marin marchează din penalty.

Minutul 27: GOL Slovacia 

Mijlocaşul slovac Ondrej Duda deschide scorul.

 

———————————————————————————————————————————————————

 

Naţionala de fotbal a României joacă diseară, începând cu ora 19, împotriva Slovaciei pentru calificarea în optimile Campionatului European de Fotbal.

Un succes al României sau chiar şi o remiză, le poate asigura tricolorilor prezenţa în optimi, în aceeaşi situaţie aflându-se şi echipa Slovaciei.

„Cu Slovacia e momentul adevărului pentru absolut toată lumea. Am simţit căldura românilor, e momentul pozitivismului, momentul susţinerii acestei generaţii care îi vor răsplăti cu o calificare, vă spun sigur”, a declarat Eduard Iordănescu, antrenorul naţionalei, după înfrângerea cu 0-2 în faţa Belgiei.

Ultima calificare a României în grupele Campionatului European de Fotbal a fost în 2016. Atunci tricolorii nu au reuşit să iasă din grupă situându-se pe locul 4.

Cea mai bună performanţă a echipei naţionale la un campionat european a fost cea din anul 2000, când România au reuşit să depăşească faza grupelor, deşi a picat în grupă cu Portugalia, Anglia şi Germania. Atunci, naţionala lui Hagi, Popescu şi Chivu a reuşit să învingă Anglia, însă fost eliminată în sferturi de Italia lui Totti şi Inzaghi.

Slovacia a trecut în anul 2016 de faza grupelor, datorită unei victorii cu Rusia, dar şi a unui egal cu Anglia. În optimi a suferit o înfrângere cu 0-3 în faţa Germaniei.

Meciul Economiilor

Companiile din România ies la rândul lor peste graniţe cu tot mai mult avânt, aşa cum investitorii din zeci de ţări au intrat în economia românească. Investiţiile româneşti în afara graniţelor au ajuns la aproape 4,5 miliarde de euro în 2023, de şapte ori mai mult faţă de acum zece ani, potrivit ZF. Destinaţia banilor româneşti a fost de cele mai multe ori Europa, iar cei mai mulţi bani au mers în Olanda, Cipru, Republica Moldova, Bulgaria sau Italia. Printre numele româneşti care au ieşit în extern se remarcă TeraPlast, MedLife, FAN Courier, AROBS, Bitdefender, Alexandrion sau Teilor.

Economia Slovaciei este una dependentă de industria auto şi de exporturile sale, însă ţara nu are un producător autohton şi se bazează pe companii străine precum Volkswagen şi Stellantis. Pe lângă companii auto, cele mai mari companii private din Slovacia sunt compania petrochimică Slovnaft, subsidiară a grupului MOL, respective combinatul siderurgic US Steel Kosice, controlat de un investitor american.