Eveniment

Litoral 2003 - preturi mari, servicii proaste

18.08.2003, 00:00 27



Daca vrei sa petreci week-end-ul la mare, trebuie, in primul rand, sa ai nervii tari. Dupa ce mergi cu rapidul Bucuresti-Mangalia, care are o intarziere de 2 ore si jumatate, urmeaza primul obstacol: cazarea.



Chiar daca au camere libere, cele mai multe hoteluri din Olimp-Neptun refuza sa cazeze turistii care vor sa-si petreaca sambata si duminica pe litoral. "Nu este rentabil", explica receptionera de la Hotelul Clabucet, dupa ce spune ca are camere libere si precizezi ca vrei sa stai o noapte. "Dar, stiti, este hotel aici. Cred ca nu ar trebui sa aveti astfel de criterii", incerci sa-i explici. Raspunsul este un gest nedefinit din umeri. si povestea se repeta si la alte hoteluri.



La Hotelul Arad, personalul de la receptie te informeaza ca sunt primiti doar turistii care stau minimum trei nopti. Acelasi hotel poate fi insa si "generos" cu turistii, acceptand cazarea pentru o noapte, daca acestia platesc de trei ori pretul pe noapte al unei camere, adica daca scot din buzunar aproape 100 de dolari.



Toate acestea se intampla in conditiile in care in nici o receptie a vreunui hotel nu exista nici o hartie afisata in care sa se precizeze ca nu sunt primiti turistii care doresc sa stea pentru o noapte sau in care sa se mentioneze alte criterii legate de numarul minim de zile necesare pentru cazare.



Daca pana la urma reusesti sa te cazezi, urmeaza al doilea obstacol: servirea mesei la restaurant.



Chiar daca lista de meniu este bogat prezentata si cu preturi destul de mari, se intampla ca tocmai placinta, prajitura, salata sau friptura sau toate la un loc, pe care le doresti, sa se termine inaintea ta. "Ultimele doua portii de placinta s-au dat la masa din colt", iti explica neputincios ospatarul de la un restaurant de langa hotelul Majestic. Sau, cand vinul este cald: "Nu mai avem gheata!". Sau: "S-au terminat toate portiile de berbec la protap". Sau: "Nu mai avem purcel de lapte (inclus in meniu) pentru ca se aduce doar unu pe zi". Explicatii greu de inteles din partea celor care trebuie sa asigure servicii satisfacatoare in perioada turistica de varf.



Dupa ce treci si peste aceste "mici incidente", vrei sa bei in tihna un pahar de vin, dar surpriza: "Este ora inchiderii, adica in jur de miezul noptii. "Vreti sa va impachetez sticla si sa o luati in camera?", spune chelnerul grabit, pentru ca ... si maine e o zi.



A doua zi dimineata ai parte de alte suprize: inchirierea sezlongului si a umbrelei pe plaja costa in week-end de doua ori mai mult decat in cursul saptamanii, adica 100.000 de lei si respectiv 60.000 de lei.



Cu nervii facuti aproape praf esti bucuros ca te intorci acasa si nu te mai mira numarul mic al turistilor de pe litoralul romanesc si nici gradul de ocupare al hotelurilor din aceasta zona. si, dupa ce strangi din dinti, promiti ca nu o sa mai vii niciodata pe litoral. Dar, uneori, promisiunea tine pana saptamana viitoare.