Eveniment

Novo Nordisk retrage de la 1 august Ozempic de pe piaţa românească, în urma neajungerii la un acord cu autorităţile de reglementare privind preţul. Ozempic, un medicament pentru diabet, a ajuns vedeta la nivel mondial, fiind folosit pentru slabit

Novo Nordisk retrage de la 1 august Ozempic de pe piaţa...

Autor: Georgiana Mihalache

12.06.2024, 17:38 1111

Ozempic, unul dintre cele mai cunoscute medicamente pentru diabet, va ieşi de pe piaţa românească după ce discuţiile între producătorul Novo Nordisk şi autorităţile locale nu s-au finaliza, subiectul fiind preţul.

Ozempic este pe lista medicamentelor compensate, iar potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului, preţul pe ambalaj pentru Ozempic 0,25 mg este de 460 lei, pentru varianta de 0,5 mg fiind de 1.241 lei.

Deşi este folosit pentru diabet, în ultimul an s-a descoperit la nivel global că are efecte şi în reducrerea greutatii corporale, iar în aceste condiţii face furori în întreaga lume, mai ales pe piaţa americană.

Informaţia că Ozempic va ieşi de pe piaţa locală a apărut azi. Întrebat despre aceasta situaţie, producătorul Novo Nordisk România a făcut următorul comentariu:

„Semaglutida, substanţa utilizată în tratamentul diabetului zaharat de tip 2 este disponibilă în prezent, în România, în două forme farmaceutice: ca soluţie injectabilă, Ozempic®️ şi comprimate orale, Rybelsus®️.

În conformitate cu prevederile legislative actuale, Novo Nordisk România nu va mai avea dreptul de a comercializa semaglutidă injectabilă (Ozempic®️) pe piaţa din România, de la 1 august 2024, în pofida dialogului constant şi a atenţiei acordate pentru identificarea de soluţii durabile. Ca şi în alte cazuri, erodarea accentuată a preţurilor medicamentelor vândute în ţara noastră îngreunează foarte mult accesul pacienţilor români la tratamente inovatoare. Cu toate acestea, semaglutida va fi în continuare disponibilă persoanelor care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 în forma de comprimate orale.

Regretăm profund faptul că o parte dintre pacienţi nu vor mai beneficia de acest tratament şi colaborăm îndeaproape cu autorităţile şi profesioniştii din domeniul sănătăţii pentru a diminua impactul acestei situaţii asupra pacienţilor. De asemenea, vom continua dialogul cu autorităţile pentru a evalua posibilitatea reintroducerii pe piaţa din România a medicamentului Ozempic în viitor, dacă la momentul respectiv contextul din România va permite acest lucru.

Persoanele aflate sub tratamentul diabetului zahar de tip 2 ar trebui să-şi consulte medicul specialist curant pentru recomandări cu privire la tratamentul lor”, potrivit Novo Nordisk România.

După ce s-a descoperit că Ozempic poate fi folosit şi pentru slăbit, acţiunile la bursa din Copenhaga ale Novo Nordisk au explodat, devenind compania europeană cu cea mai mare capitalizare bursieră, inclusiv peste produsul intern brut (PIB) al Danemarcei, potrivit Reuters. Capitalizarea de piaţă a companiei a ajuns la 442 mld. euro.