Eveniment

PSD vrea aproape 50% din voturi, in 2004

19.03.2003, 00:00 12

La jumatatea mandatului, PSD inregistreaza "o uzura de imgine" datorara, pe de o parte,  costurilor inerente ale reformei iar, pe de alta, "actiunilor politice ale adversarilor nostri" din opozitie care  "au impus opiniei publice anumite clisee perceptive cu un puternic mesaj negativ - cum ar fi PSD partid stat, partid al coruptilor, baroni locali". Aceasta este una dintre concluziile cuprinse in "strategia politica a PSD pentru 2003", adoptata, ieri, in Biroului Executiv Central al partidului de guvernamant. Documentul atrege atentia membrilor PSD ca "ipoteza conform careia suntem confruntati cu opozitie slaba si faramitata" nu mai este de actualitate fapt demonstrat de tendinta de coagulare a "conglomeratului PD-PNL", care a dus la "cresterea incisivitatii si coerentei atacurilor politice", la adresa PSD. Documentul  apreciaza ca alianta PNL - PD a diminuat forta PRM dar sustine ca PD "nu-si mai are rostul pe scena politica"  intrucat functiile sale au fost preluate de PSD. Aceasta stare de fapt ar fi avantajat PNL. Documentul sustine ca, prin plecarea unor persoane de la PD spre PSD democratii se vor muta spre dreapta. In ceea ce priveste relatiile cu celelalte partide, PSD isi propune sa aiba aceeasi strategie de izolare a PRM, sa dialogheze cu PNL dar nu sI cu PD pe probleme de interes national. Strategia PSD apreciaza ca "modificari au avut loc si in structura si orientarea electoratului", nu numai a partidelor politice.

Satisfactia si insatisfactia sociala
"PSD a reusit sa capteze atentia unui electorat aflat in zona de mijloc si superioara a piramidei sociale, dar risca sa piarda zona de jos a electoratului" arata documentul care face trimitere la o "harta" actualizata a "satisfactiei si insatisfactiei sociale", identificand "zonele de risc" pentru partid reprezentate de  pensionari si somerii. Pentru a surmonta acest risc documentul recomanda adoptarea de  masuri de "repartizare mai putin discriminatorie a bunastarii" si rezolvarea "problemele reziduale: costul facturilor la intretinere si discrepantele din sistemul de pensii si de sanatate".

Romania curata
Documentul citat arata ca sistemul de sanatate este paralizat de coruptie si risipa tema coruptiei putand deveni principalul factor de erodare politica a partidului. Principalele surse ale "marii coruptii" sunt localizate in relatiile economice care se deruleaza cu statul. Documentul arata ca PSD trebuie sa lanseze un program national - "Romania curata", adaugandu-se ca tara noastra nu poate intra in UE asa cum este "poluata". Potrivit documentului, acest program vizeaza inlaturarea unor fenomene, cum ar fi consumul de droguri, alcoolismul, tabagismul, proxenetismul, agresiunea impotriva femeilor, discriminare violenta pe micile ecrane.
Documentul stabileste si tintele PSD pentu alegerile din 2004:  in jur de 40% din mandatele de  consilieri locali, orasenesti, municipal si judeteni, 45% din mandatele de deputati si 47% din mandatele de senatori.
O atentie speciala va fi acordata  castigarii alegerilor in Timisoara, Brasov, Cluj, Constanta, Sibiu, Iasi, Targu Mures, Alba Iulia, Oradea si Bucuresti, se mai mentioneza in document.
iulian.anghel@zf.ro