Eveniment

Raport al Comisiei Europene asupra situaţiei economice din România: România nu şi-a respectat angajamentele de reducere a deficitului bugetar şi derapajul va fi mai mare în 2024. Implementarea PNRR are întârzieri mari

Raport al Comisiei Europene asupra situaţiei economice...

Autor: Răzvan Botea

20.06.2024, 08:36 303

Comisia Europeană prognozează un deficit bugetar de 6,9% din PIB în 2024, pe standardele europene, mai mare decât în 2023 Un raport cu evaluarea situaţiei economice şi cu recomandări al Comisiei Europene publicat ieri arată că România are întârzieri la implementarea PNRR, cu trei cereri de plată trimise, dintre care două aprobate.

„România, care este în procedură de deficit excesiv din 2020, nu a luat măsuri eficiente pentru a corecta situaţia bu­getară”, se arată într-un pachet de recomandări adresat României, semnat de mai multe foruri de conducere ale Uniunii Europene, printre care şi Comisia Europeană, emis ieri.

Ţara se află în procedură de deficit excesiv, adică a agreat împreună cu Comisia Europeană şi cu Consiliul Uniunii Europene că va corecta deficitul bugetar, astfel încât să ajungă la sub 3% din PIB în 2024. Lucrurile au mers relativ bine până în 2023, când ţinta de deficit bugetar era de 4,4% din PIB, dar guvernele Ciucă şi apoi Ciolacu au făcut  un deficit de 5,7% din PIB, pe metodologia naţională. În 2024, deficitul bugetar, conform angajamentelor europene, ar fi trebuit să fie de maximum 3% din PIB. Guvernul şi-a asumat la început de an un deficit de 5% din PIB, la prima strigare peste ţintă, dar, la patru luni din an, deja diferenţa dintre încasările la buget şi cheltuieli este în valoare de 3,2% din PIB, un bilanţ care spulberă orice speranţă că se mai pot atinge ţintele.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro