Eveniment

Semne bune? Exporturile şi importurile României au reintrat pe creşteri de două cifre în aprilie. Revigorarea exporturilor se corelează cu datele despre sentimentul din industria românească, dar şi din industria europeană, care a crescut, atât în aprilie, cât şi în mai

Semne bune? Exporturile şi importurile României au...

Autor: Răzvan Botea

12.06.2024, 08:30 1965

♦ Primele date despre comerţul internaţional al României din trimestrul al doilea al acestui an arată o revenire la creşterile de două cifre, atât pe partea de importuri, cât şi pe partea de exporturi, după scăderea din T1 Datele despre creşterea importurilor se corelează cu avansul consumului intern, reflectat mai ales în vânzările cu amănuntul, care înregistrează de asemenea creşteri de două cifre în aprilie.

Aurelian Dochia, analist financiar, e de părere că avansul exporturilor este un semn bun pentru industrie, însă este prudent să analizăm datele măcar la jumătatea anului: „Cifrele de la producţia industrială nu arată că a crescut dinamica, însă nu aş judeca după trecerea unei singure luni. Ar trebui să mai aşteptăm până avem rezultatele măcar pentru jumătatea anului, ca să vedem încotro o iau lucrurile“, a spus el, pentru ZF.

În industrie însă, datele oficiale despre producţie, la trei luni din an, arată în continuare o scădere. Pe de altă parte, datele din analizele financiare realizate de economiştii de la Standard & Poor’s (indicele PMI) şi de institutul german de studii economice Ifo spun că producţia, cel puţin în industria prelucrătoare, a revenit pe creştere în aprilie şi mai, atât în România, cât şi în Germania, principala destinaţie de export pentru produsele româneşti. Mâine, când INS va publica indicele producţiei industriale, se va vedea dacă „sentimentul“ se va reflecta şi în datele statistice oficiale. 

„Este clar că s-a revigorat comerţul internaţional, mai ales la nivel european. Comerţul a fost foarte influenţat în Europa de marile probleme create de războiul din Ucraina, au urmat perturbaţiile cu China, au fost probleme cu lanţurile internaţionale şi toate astea au influenţat comerţul la nivel mondial. Pe măsură ce lucrurile se reaşază, putem spera că se vor îmbunătăţi. Bineînţeles că riscuri există, pentru că niciuna dintre probleme nu este rezolvată“, a mai spus Dochia.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro