Eveniment

Ce spune Primăria Sectorului 3 legat de situaţia Şcolii Gimnaziale „Leonardo da Vinci“, unde părinţii au semnalat că urmează se înveţe în trei schimburi din toamnă: „Primăria Sectorului 3 analizează situaţia existentă în vederea optimizării spaţiilor deţinute în administrare”

Ce spune Primăria Sectorului 3 legat de situaţia...

Autor: Alexandra Matei

21.06.2024, 16:32 93

Primăria Sectorului 3 a răspuns scurt, fără niciun fel de detalii la o solicitare ZF cu privire la cazul Şcolii Gimnaziale „Leonardo da Vinci“, care urmează să facă trecerea la trei schimburi din această toamnă din cauza lipsei de spaţiu, spunând doar că analizează situaţia.

„Primăria Sectorului 3 analizează situaţia existentă la Şcoala Gimnazială Leonardo da Vinci în vederea optimizării spaţiilor deţinute în administrare”, se arată în răspunsul transmis de reprezentanţii primăriei de sector.

Părinţii elevilor care învaţă în această şcoală din sectorul 3 al Capitalei i-au cerut lui Robert Negoiţă, primarul de sector, să aloce spaţii suplimentare de învăţare, întrucât, din cauza numărului mare de elevi, şcoala urmează să treacă din această toamnă la programul în trei schimburi, cu ore şi pauze drastic scurtate.

Părinţii elevilor au înaintat o petiţie către primarul Robert Negoiţă în care îi cer punctual să atribuie şcolii cel puţin un corp al fostului Liceu Tehnologic Nicolae Teclu din apropiere.

„Vă înaintăm prezenta petiţie cu solicitarea atribuirii în totalitate a corpului de clădire C1 (parter, etaj I şi etaj II) care aparţinea fostului Liceu Tehnologic Nicolae Teclu, situat în Bucureşti, strada Pictor Ion Ţuculescu nr. 42, Şcolii Gimnaziale «Leonardo Da Vinci», str. Gheorghe Pătraşcu nr. 55, Bucureşti, sector 3. În subsi­diar, vă rugăm să aveţi în vedere şi eventuala reatribuire a copului de clădire C2, corp în care a funcţionat unitatea de învăţământ în anii 2020-2021, respectiv 2021-2022“, se arată în petiţia trimisă primarului.

Acesta este primul caz în care o comunitate de părinţi ia atitudine, se informează şi merge direct către primarul de sector pentru a cere dreptul copiilor lor la educaţie în adevăratul sens al cuvântului, cu ore şi pauze a căror durată nu este alta decât cea legală.

În prezent, potrivit informaţiilor incluse în petiţie, la Şcoala Gimnazială „Leonardo da Vinci“ învaţă 1.700 de elevi, care împart cele 28 de săli de clasă disponibile ale şcolii. În total, unitatea de învăţământ are 63 de clase pregătitoare, primare şi gimnaziale.

Din cauza spaţiului limitat, elevii acestei şcoli nu pot utiliza decât un singur laborator, cel de informatică, în timp ce restul laboratoarelor de specialitate – fizică, chimie, biologie – sunt transformate în săli normale de clasă.

„În conformitate cu planurile aprobate pentru anul şcolar 2024-2025, numărul de clase va creşte până la 67, astfel încât, în lipsa de spaţiu, toţi elevii care frecventează şcoala Leonardo da Vinci urmează a fi repartizaţi în trei schimburi, cu reducerea corespunzătoare a orelor de studiu“, au mai transmis părinţii.

În sectorul 3 al Capitalei, potrivit informaţiilor strânse de ZF în Campania „Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti“, sunt opt unităţi de învăţământ, dintr-un total de 44, conform informaţiilor publicate pe site-ul ISMB, care organizează orele în două sau chiar trei schimburi, cu ore de 40-45 de minute şi pauze de doar cinci minute.