Eveniment

Străinii pleacă masiv din Marea Britanie, dar nu cum voiau britanicii: După noile schimbări fiscale, străinii bogaţi ies pe capete din UK, pentru a nu fi impozitaţi

Străinii pleacă masiv din Marea Britanie, dar nu cum...

Autor: Ştefan Stan

22.06.2024, 17:39 4628

Din ce în ce mai mulţi străini bogaţi afirmă că părăsesc Regatul Unit ca urmare a eliminării regimului "non-dom", care le permitea să evite plata impozitului pe veniturile din străinătate.

Schimbarea - susţinută atât de Partidul Conservator, cât şi de Partidul Laburist - a contribuit la o scădere relativă a atractivităţii Regatului Unit, conform a peste o duzină de interviuri cu străini bogaţi şi consilierii acestora. Printre alţi factori de descurajare menţionaţi se numără Brexit, instabilitatea fiscală şi politică şi preocupările legate de securitate.

"Brexitul a avut loc, iar conservatorii au promis că vor face din Regatul Unit un Singapore şi, în schimb, au transformat acest loc în Belarus", a declarat un om de afaceri miliardar care locuieşte în Londra de 15 ani şi care îşi mută acum rezidenţa fiscală în Abu Dhabi. "Securitatea este acum o problemă majoră şi un alt factor care contribuie la motivele fiscale pentru care oamenii doresc să plece."

În martie, cancelarul Jeremy Hunt a furat una dintre politicile fiscale emblematice ale Partidului Laburist din opoziţie când a anunţat abolirea regimului non-dom.

Cancelarul laburist din umbră Rachel Reeves a urmat cu propuneri de înăsprire a represiunii planificate, în special inversând o decizie conservatoare de a permite non-domilor care vor pierde beneficiile din aprilie anul viitor să protejeze permanent activele străine deţinute într-un trust offshore de impozitul pe moştenire.