Opinii

Istoria se repeta sau se razbuna?

17.02.2004, 00:00 23



Traian Basescu isi traieste acum cele mai critice momente din cariera politica. La fel si partidul a carei conducere a preluat-o in 2001. Starea inconfortabila a lui Traian Basescu in fruntea PD a inceput imediat dupa ce a fost ales in fruntea formatiunii. Inlocuirea lui Petre Roman prin alegeri interne a coincis cu inceputul migratiei masive a parlamentarilor PD. Cei mai multi s-au dus spre PSD, fratele social-democrat mai puternic, care si-a facut din guvernare instrumentul prin care a corupt alesii locali.



Cea mai puternica lovitura care a afectat PD a venit in momentul in care liderul PSD, Adrian Nastase, a emis fatwa in partid prin care a cerut "dezmembrarea" PD. De-atunci, era vara lui 2002, si pana saptamana trecuta, n-au trecut decat un an si jumatate. Se poate spune ca misiunea pe care Adrian Nastase a lansat-o atunci a fost indeplinita si de Petre Roman. Caci dezmembrare se cheama starea in care se afla PD acum - si-a pulverizat grupul senatorial, prin plecarea lui Petre Roman din partid, cu tot cu aderenti. Mai mult, filialele pe care Roman spune ca le va construi si care-l vor ajuta sa creeze infrastructura Fortei Democrate tot pe oamenii si logistica PD se bazeaza. Astfel, Petre Roman este mama care-si devoreaza proprii copii - a stat in PD pana in ultima clipa, nu pentru a-l ajuta sa faca fata "dezmembrarii", ci pentru a-i da lovitura de gratie.



Al doilea moment, venit intr-o perioada prea scurta de timp pentru ca PD-ul si Traian Basescu sa-si fi revenit din tradarea de mama, a functionat ca lovitura fulgeratoare. Actiunea Populara, partid creat pentru mai mult orgoliul lui Emil Constantinescu, a scos din sertare o acuzatie fara priza, din pacate, la electoratul roman - l-a acuzat pe Traian Basescu ca ar fi fost turnator la Securitate. Actiunea Populara sustine ca mai are informatii de aceeasi natura si despre alti politicieni, de la alte partide, dar e de neinteles de ce a inceput tocmai cu Traian Basescu. Dintr-o perspectiva, mai degraba dintr-o anamneza, este de inteles demersul. Traian Basescu este demolatorul coalitiei CDR-PD. Traian Basescu este cel care, impreuna cu PD, a ridiculizat si a compromis taranistii, pe Emil Constantinescu si CDR in ansamblu. Daca istoria se razbuna, atunci cazul este "exempli gratiae". Numai ca puterea exemplului este cum nu se poate mai prost venita pentru opozitie. Dominata de un partid prea puternic, opozitia din Romania a demonstrat ca este prea slaba ca sa-si faca auzita vocea. Asa cum a demonstrat ca este si prea orgolioasa ca sa se adune in jurul unei idei. Cei de dreapta se invita unii pe altii sa se lase absorbiti pentru a forma o singura forta. Cei de stanga se prezinta unii mai social-democrati decat altii. Si, uite-asa, am ajuns sa vorbim in Romania despre doar trei forte politice care conteaza- PSD, alianta PNL-PD si PRM.



Alianta formata de Stolojan impreuna cu Basescu este singura formatiune creditata in sondaje cu sansa de a se apropia si poate chiar de a invinge PSD. In aceste conditii, orice atac la adresa vreunuia dintre liderii celor doua partide se constituie intr-un pas inainte in contul PSD si mai multi inapoi pentru opozitie.



Basescu este constient de "groapa" in care se afla. A tacut in ultima vreme, nu a mai atacat PSD, probabil si pentru ca in spatele lui randul celor care il sustineau si care-i dadeau legitimitatea sa se manifeste s-a subtiat semnificativ. Poate tot asa se explica si decizia surprinzatoare de a arunca la alegerile locale arsenalul greu al partidului - pe Boc si Berceanu, el insusi, Stelian Dutu - oamenii cei mai vizibili pentru partid. Or, daca alegerile locale vor fi ratate de catre PD, s-ar putea ca pana la alegerile parlamentare sa nu mai conteze ce se va intampla cu un partid - odata facator de politica si de jocuri in Romania - si cu un candidat - odata redutabil opozant al PSD, dar demolator al guvernarilor dintre 96 si 2000.
adelina.radulescu@zf.ro

Cele mai citite ştiri