Opinii

Să vii din Florida cu copii, să te pictezi pe faţă în culorile echipei naţionale a României este ceva greu de explicat

Să vii din Florida cu copii, să te pictezi pe faţă...

Autor: Cristian Hostiuc

26.06.2024, 21:43 1442

Frankfurt, ora locală 20:20, ora 21:20 România.

Dincolo de rezultatul meciului România-Slovacia 1-1 şi accederea noastră de pe primul loc în optimile Campionatului European de Fotbal Germania 2024 o întrebare persistă: De unde a răsărit această susţinere extraordinară a românilor, a suporterilor români, a României de pretutindeni pentru echipa naţională de fotbal.

Trei sferturi din stadionul de la Frankfurt a fost plin de suporteri români care au cântat, încurajat, susţinut echipa de fotbal care nu a făcut neapărat un joc extraordinar ca în primul meci cu Ucraina. Ultimele zece minute a fost o invitaţie a celor două echipe de a trece timpul.

Dar dincolo de acest lucru succesul României care merge mai departe în optimile Campionatului European este extraordinar, mai ales că nu avem o echipă senzaţională.

Miercuri de dimineaţă Frankfurt-ul a fost luat cu asalt de suporterii români din toate colţurile lumii.

Au venit români din Florida, SUA, care să-şi încurajeze echipa naţională. Indiferent unde stau şi unde lucrează, România este echipa lor, ceea ce mi se pare extraordinar.

Pentru un locuitor din Scorniceşti, din celebrul judeţ Olt, ziua de astăzi a fost cea mai fericită. El a fost până acum la toate meciurile, la Munchen, la Koln, la Frankfurt, iar acum va merge şi pentru optimi la Munchen.

Acum 30 de ani Olandezii, Spaniolii, Italienii, Englezii erau peste tot unde juca echipa lor naţională. Acum oraşele sunt cucerite de români care vin să încurajeze echipa naţională de fotbal, mai degrabă ca un suport pentru România în ansamblu.

Tricoul galben, fie cel prezent, fie cel din anii trecuţi a fost peste tot prezent astăzi în Frankfurt, români din toate colţurile lumii, nu numai Europei, şi nu numai României, fiind prezenţi aici, fie pe stadion, unde aşa la o primă estimare au fost 25.000-30.000 fie în fan-zone.

Români de toate vârstele, părinţi cu copii, bunici cu copii, tineri şi tinere s-au bucurat enorm de atmosfera de dinaintea meciului şi mai ales de atmosfera din timpul meciului, unde s-a cântat continuu cum nu s-a cântat niciodată pe Arena Naţională.

Antrenorul Edi Iordănescu a fost inspirat cu titularizarea lui Ianis Hagi, care s-a bucurat la final cel mai mult.

Ar fi extraordinar ca România să joace în optimi cu Slovenia ca să-şi ia o revanşă faţă de eliminarea din 2001 din meciul de baraj, atunci când Gigă Hagi, tatăl lui, a fost antrenorul echipei naţională.

Este ora 20:30 la Frankfurt, 21:30 la Bucureşti, iar drumul de o oră dintre stadion şi centrul oraşului german va fi împânzit de galbenul României.

Întrebarea de început, de unde a răsărit acest suport pentru echipa naţională de fotbal a României, o susţinere venită de peste tot din lume rămâne.