Politică

Iliescu, acuzat ca arunca firimituri electorale pensionarilor

26.11.2004, 00:00 14

Alianta PNL-PD il acuza pe presedintele Ion Iliescu ca vrea "sa-i cumpere" pe pensionari cu "o mita electorala de patru euro". Protestul aliantei vine dupa ce mai multi pensionari bucuresteni care au participat miercuri-seara la o intalnire electorala cu seful statului si candidati ai PSD+PUR au primit cate 150.000 de lei, cafea si cutii de bomboane, desi legea electorala interzice oferirea banilor in scop electoral.
"Ion Iliescu si ceilalti lideri ai PSD prezenti la intalnirea cu pensionarii bucuresteni nu le-au aruncat acestora decat firimituri de la festinul clientelei politice si o doza mortala de aroganta", afirma Ionut Popescu, purtatorul de cuvant al Aliantei D.A. "Mita electorala data de Iliescu pensionarilor este o suma derizorie care demonstreaza de cat respect se bucura aceasta categorie sociala in ochii actualilor guvernanti", a adaugat el, criticand modul "suburban" in care se incearca cumpararea voturilor pensionarilor.
Vazut de la Cotroceni, gestul de a da bani pensionarilor prezenti la intalnirea electorala a PSD are alte conotatii. Ion Iliescu a gasit, in pripa, explicatia.
"Nu e chestie electorala. Probabil ca oamenii de acolo, de la sector, cunoscandu-i....e un gest in sprijinul oamenilor necajiti, ca, ati vazut, erau printre ei pensionari cu cele mai slabe venituri. N-am cunoscut treaba asta, dar nu pot decat sa apreciez asa ceva, adica un gest de generozitate", afirma presedintele.
In fata intrebarilor insistente ale jurnalistilor, care faceau trimitere la legea electorala ce interzice oferirea banilor, seful statului si-a pierdut cumpatul: "Si ce va deranjeaza, dom'le? Nu pricep. Asta e mita electorala? Omul voteaza cum simte el si ce vrea el, nu asta influenteaza lumea". Ion Iliescu a negat ca intalnirea a avut caracter electoral, spunand ca a fost vorba despre o "intalnire de lucru".
Controversa electorala a fost generata de gestul unor membri ai PSD Bucuresti care au oferit miercuri-seara pensionarilor care s-au intalnit cu presedintele Iliescu si alti candidati ai PSD cate 150.000 de lei, pungi cu materiale electorale ale Uniunii PSD+PUR, cafea si bomboane. Banii au fost oferiti la finalul manifestarii iar pensionarii au fost atentionati sa nu vorbeasca presei despre acest lucru. La intalnirea cu pensionarii din Capitala, alaturi de seful statului, totodata candidat al PSD la Senat, au mai participat ministrii Dan Ioan Popescu, Ionel Blanculescu si Dan Mircea Popescu, care se regasesc pe listele electorale, precum si primarul sectorului 5 Marian Vanghelie.
Legea electorala interzice si pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la cinci ani "promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze" anumiti candidati.