Politică

La final de mandat, Ion Iliescu "are in atentie" gratierea lui Miron Cozma

03.11.2004, 00:00 24

La final de mandat, Administratia Prezidentiala raspunde unei cereri de gratiere ce-l priveste pe Miron Cozma si pe ceilalti cinci lideri ai minerilor, aratand ca seful statului "are in atentie problema acordarii, potrivit legii, a unor gratieri individuale, in cazurile semnalate".
Miron Cozma este condamnat la 18 ani de inchisoare pentru mineriada din septembrie 1991 iar alti cinci lideri ai minerilor, la cate cinci ani de inchisoare.
Administratia de la Cotroceni arata ca din moment ce sentintele juridice prin care minerii au fost condamnati sunt definitive, anularea pedepselor s-ar putea face prin promovarea unui recurs in anulare sau prin acordarea gratierilor individuale sau colective. Calea recursului in anulare iese din discutie intrucat a fost eliminata din lege. Ramane posibilitatea gratierii de catre presedintele Ion Iliescu, despre care Administratia Prezidentiala precizeaza ca este in atentia sefului statului.
Totodata, Presedintia sustine ca actualul regim politic nu poate fi acuzat in cazul Cozma. "Cu alte cuvinte, reaua credinta si abuzurile savarsite de guvernul anterior nu pot sluji drept argumente pentru acuzarea actualului regim de nerezolvarea unei situatii la producerea careia nu a avut nici un rol", precizeaza Administratia Prezidentiala, intr-o scrisoare trimisa sindicatelor miniere franceze. Sindicatele miniere din Franta au cerut gratierea pedepsei lui Miron Cozma si a celorlalti cinci lideri ai minerilor. Scrisoarea oficiala de la Cotroceni, semnata de consilierul prezidential Mihai Constantinescu, este datata 24 august insa a fost facuta publica ieri de catre secretarul general al sindicatelor miniere franceze Emanuel Chalard.
Discutia privind gratierea lui Miron Cozma a fost redeschisa luni seara, in plenul Senatului. Senatorul PSD Adrian Paunescu - candidat la Hunedoara pentru inca un mandat parlamentar - a cerut presedintelui Iliescu diminuarea pedepsei lui Miron Cozma. Un alt senator, de la PRM, Doru Bindea a pledat pentru gratierea liderului minerilor din Valea Jiului.
Propunerea naste si de aceasta data controverse. Senatorul UDMR, Eckstein Peter Kovacs afirma ca in acest moment, in care Ion Iliescu este candidat pentru Parlament si viitor presedinte de partid, un atare gest ar fi o pozitie publica in favoarea PRM si o delimitare de o hotarare judecatoreasca. Impotriva gratierii lui Miron Cozma este senatorul liberal Nicolae Vlad-Popa. "Demersurile colegilor mei sunt politice. Raul provocat de mineriade este foarte mare, imaginea Romaniei a pierdut enorm. Numai justitia poate sa hotarasca eventuala reducere a pedepsei, in conditiile legii, si nicidecum presiunea oamenilor politici", considera senatorul PNL. Liderii PSD nu au putut fi contactati pentru declaratii.
Cozma i-a cerut de doua ori clementa presedintelui Iliescu. Prima data, in 2001, a fost respins. Cea de-a doua cerere, a primit raspuns negativ de la Ministerul Justitiei insa ultimul cuvant il are seful statului.