Profesii

Managerii romani, cei mai potriviti pentru piata autohtona

29.05.2006, 00:00 27

Managerii romani vor lua locul expatilor in urmatorii ani si vor ajunge sa fie la fel de bine platiti ca acestia, estimeaza Joseph J. Schiele, consultant international, profesor la Oakland University si fost senior manager in cadrul Ford Motors.

Potrivit acestuia, companiile multinationale vor incepe sa se bazeze din ce in ce mai mult pe managerii autohtoni, pentru ca acestia cunosc subtilitatile pietei si pot lua foarte usor locul managerilor expati, care au avut in general performante pe alte piete, dar care nu se adapteaza intotdeauna la specificul local.

"Multinationalele pot sa trimita in Romania cei mai buni manageri, insa exista riscul ca acestia sa nu fie neaparat cei mai buni aici, pentru ca intotdeauna vor exista atat diferente economice, cat si culturale sau politice", a declarat Schiele, care si-a mai exprimat convingerea ca un manager roman este cea mai buna alegere pentru a conduce o afacere pe piata romaneasca.

In viziunea sa, nivelul de performanta din ce in ce mai ridicat al acestora si integrarea in Uniunea Europeana vor fi motivele care vor face ca si salariile sa creasca si sa se alinieze la nivelul pietei internationale, chiar daca acest lucru nu se va intampla imediat, ci va trebui sa treaca o perioada de 3-5 ani pentru a intra in echilibru cu valorile salariale de afara.

"Companiile care vor vrea sa isi pastreze cei mai buni manageri va trebui sa ii plateasca mai bine, pentru ca altfel oamenii valorosi de aici vor pleca in afara granitelor", a precizat Schiele.

El a observat ca in industria bancara managerii autohtoni sunt deja la fel de bine platiti ca cei expatriati si este de parere ca vor mai urma, probabil, si alte domenii in care aceasta evolutie se va face din ce in ce mai simtita.

De asemenea, a precizat consultantul, pe viitor multe companii ii vor trimite pe cei mai buni manageri romani si peste hotare, pentru a rezolva probleme ale afacerilor din diferite locatii.

Nevoia de pregatire ofera o sansa uriasa de dezvoltare pietei de servicii in resurse umane, in special programelor educationale si de training, crede Schiele, el insusi profesor in cadrul programului de MBA Romano-Canadian. Iar asta pentru ca resursele umane trebuie sa tina pasul cu piata si cu cresterea economica, mai ales din punct de vedere educational.

"In general, managerii romani nu sunt inca pregatiti in totalitate sa activeze pe pietele dezvoltate, insa cred ca vor ajunge acolo, in special prin programele de formare", a mai spus consultantul.

In ciuda folclorului si a vechilor proverbe romanesti, el a observat, prin prisma managerilor autohtoni pe care i-a cunoscut, ca acestia sunt firi extrem de practice si orientate catre actiune.

Mai mult, Schiele crede ca managerii romanii au un spirit antreprenorial extrem de puternic, ca sunt extrem de optimisti si ca nu vad niciodata lucrurile ca fiind imposibil de realizat.

"Este excelent daca ai acest spirit antreprenorial, atata vreme cat intelegi insa ca exista o stiinta si in spatele acestuia, chiar daca este greu sa te gandesti la cifre cand exista atatea oportunitati. Trebuie sa inveti sa ai si o abordare formala atunci cand faci un plan de afaceri, cand vrei sa te extinzi sau chiar sa iti pregatesti angajatii", a mentionat el.

Astfel, un antreprenor tinde sa fie orientat mai degraba catre partea de vanzari si catre cresterea volumului acestora si intelege mai greu ca produsul nu poate fi creat fara celelalte functii. Schiele considera ca acesta este principalul aspect care trebuie schimbat in atitudinea managerilor romani dornici sa faca performanta si sa devina competitivi si la nivel international.

"In Romania exista tineri talentati si motivati, care insa nu au experienta, si pe de alta parte oameni experimentati, mai in varsta, care nu stau insa foarte bine in ceea ce priveste atitudinea si motivatia. Principala problema a resurselor umane va fi aceea de a crea o punte de legatura intre aceste doua categorii", a afirmat consultantul.

In opinia sa, companiile care activeaza pe piata autohtona vor gasi din ce in ce in ce mai greu specialisti, in special managerii din industrie, care au ajuns deja sa fie destul de rari. Deficitul acesta se contureaza in contextul in care tot mai multe companii vin sa investeasca in productie in zona Balcanilor si cauta manageri specializati in noile tehnologii si in practicile moderne privind controlul calitatii.

Cu toatea acestea, pe langa traditionala forta de vanzari, managerii din domeniul tehnic si alte categorii de specialisti, cum ar avocatii, medicii sau contabili, s-ar putea bucura de venituri generoase.

Schiele este de parere ca piata autohtona a fortei de munca trece printr-un moment foarte bun, mai ales avand in vedere ca exista foarte multe oportunitati prin prisma cresterii economice.

Potrivit consultantului, in prezent pietele vestice se confrunta cu anumite probleme. Spre exemplu, forta de munca americana este disponibilizata masiv, in special din cauza automatizarii, ceea ce face ca o mare parte a acesteia sa trebuiasca sa se reorienteze profesional, uneori chiar la jumatatea drumului in cariera. De aceea aceasta piata trece prin ajustari permanente, chiar daca se afla la un nivel de dezvoltare extrem de avansat.

"Angajatii nord-americani realizeaza in prezent ca vremurile bune, cand se bucurau de siguranta si stabilitate, au apus, si ca trebuie sa aduca valoare adaugata in organizatia pentru care lucreaza", a mai afirmat Schiele.

Josesp J. Schiele a lucrat pe pozitii de senior manager la Ford Motors Company si Canadian National Railways si a dezvoltat retele internationale de distribuitori pentru companii din Canada, SUA si Mexic. Este, de asemenea, consultant pentru o serie de companii din Fortune 500.

A predat cursuri universitare si postuniversitare la Richard Ivey School of Business, Wilfred Laurier University, University of Ottawa''s School of Management si la alte institutii din Europa.

liviu.alexandrescu@zf.ro