Profesii

Managerii tanjesc dupa provocari

20.03.2006, 00:00 21

Salariul este ultimul motiv pentru care directorii executivi si-ar schimba locul de munca



Lipsa provocarilor si a oportunitatilor de a avansa in cariera reprezinta principalul motiv pentru care managerii se hotarasc sa isi paraseasca postul pe care il detin intr-o companie, arata un sondaj realizat la nivel global de compania internationala de resurse umane Korn/Ferry International.

Potrivit sondajului, o treime din cei intervievati au precizat ca si-au inaintat demisia din ultima organizatie pentru care au lucrat ca urmare a faptului ca nu aveau parte de challenge-uri sau ca stagnasera in cariera. In aceste conditii, salariul nu pare sa reprezinte un criteriu determinant in ceea ce priveste nivelul de satisfactie al acestora. Doar 5% din respondenti au invocat castigurile necorespunzatoare sau inconsistente ca fiind nemultumirea care i-a facut sa demisioneze.

Un alt motiv mentionat a fost performanta scazuta la nivel de leadership, de care s-au plans o cincime din respondenti, in timp ce alti 17% au declarat ca au fost atrasi de oferte mai bune decat cele ale companiilor pentru care lucrau.

"Managerii nu isi mai parasesc slujbele pentru mai multi bani, ci le parasesc pentru oportunitati mai bune, iar leadershipul eficient este acela care adesea face diferenta dintre succesul sau esecul organizatiei", a precizat Jack MacPhail, managing director in cadrul Korn/Ferry. Astfel, a adaugat el, concentrarea ridicata asupra identificarii si dezvoltarii talentelor reprezinta un factor extrem de important pentru politicile de fidelizare a angajatilor valorosi in cadrul organizatiilor.

Pusi in situatia de a sugera schimbarile care sa imbunatateasca aceste politici, cei mai multi manageri (42%) au raspuns ca organizatiile ar trebui sa ofere mai multa libertate de decizie angajatilor. Aproape o treime au sugerat mai multe oportunitati de avansare in cariera, in timp ce sub o cincime dintre respondenti si-ar dori conditii mai bune de lucru.

Un alt aspect abordat de studiu a fost acela al perceptiei managerilor asupra ocaziilor care se ivesc in cariera. Astfel, patru din zece directori au precizat ca echipa manageriala a companiei care ii oferteaza este cel mai important factor de care tin cont atunci cand incearca sa se hotarasca daca accepta o slujba sau nu. Alte criterii de care managerii tin cont sunt cultura, brandul si reputatia, precum si strategia companiei.

Multinationalele raman inca cele mai vanate companii, in conditiile in care aproape jumatate dintre cei intervievati si-ar dori sa lucreze pentru astfel de organizatii. Spre intreprinderile mici si mijlocii aflate in dezvoltare s-au orientat 27% din respondenti, iar nostalgicii care ar opta pentru afaceri de familie reprezinta doar 2% din cei intervievati.