ZF 24

Aquaserv, operator regional de servicii de apă şi canalizare, a investit 600.000 euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice la sediul din Tulcea, lucrare realizată de Restart Energy

Aquaserv, operator regional de servicii de apă şi...

Autor: Roxana Rosu

26.06.2024, 11:13 120

Restart Energy, unul dintre principalii furnizori independenţi de electricitate şi energie regenerabilă in România pentru consumatorii casnici şi IMM-uri, a finalizat construcţia şi instalarea a două centrale fotovoltaice pentru compania Aquaserv, din Tulcea, în valoare totală de peste 600.000 de euro.

Investiţia beneficiarului va fi amortizată în aproximativ 3 ani de zile.

Aquaserv este unul dintre cei mai importanţi Operatori Regionali în domeniul serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare din România şi singurul operator regional licenţiat în domeniu din judeţul Mureş. Compania deserveşte aproximativ 100.000 de persoane fizice şi agenţi economici. Compania a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de 41 milioane lei, în creştere cu 7%, şi un profit de 157189 lei.

 

„Prin proiectele de energie sustenabilă oferim un suport esenţial partenerilor şi clienţilor noştri în construirea unei strategii de rezilienţă eficientă într-un mediu de business volatil. Misiunea noastră constă în reducerea costurilor asociate energiei şi birocraţiei, astfel încât partenerii noştri să se bucure de beneficiile unei eficienţe energetice sporite dar şi de efectele pozitive ale decarbonizării. În acest fel contribuim la creşterea şi dezvoltarea sustenabilă a business-ului lor”, a declarat  Armand Domuţa, CEO & Founder Restart Energy.

Proiectele au o putere cumulată de 928 kWp şi au fost instalate atât pe acoperiş, cât şi la sol.

Cele două centrale fotovoltaice sunt formate din 1703 panouri ce acoperă o suprafaţă totală de 11.332 mp. Panourile vor produce în total 1096 MWh de energie pe an, însemnând o reducere a costurilor cu energia de peste 210.000 euro pe an pentru compania beneficiară.

Panourile reduc cantitatea de emisii de CO2 emise în atmosferă cu aproximativ 361 de tone pe an iar deşeurile radioactive cu 3,4 kg pe an.

„Investiţia în panouri fotovoltaice înseamnă o reducere semnificativă a costurilor operaţionale, mai ales pentru acele companii care prin natura activităţii lor sunt mari consumatori de energie. Ne propunem să extindem propriile capacităţi de producere a energiei, atât pentru beneficiul financiar imediat cât şi pentru că ne dorim să acţionăm responsabil în raport cu mediul înconjurător şi să susţinem un viitor verde”, spune Valentin C. Ifrim, Director General Aquaserv S.A.

În ianuarie 2021, Restart Energy a semnat un parteneriat cu fondul american Interlink Capital Strategies din Washington DC pentru finanţarea dezvoltării a 500 MW de proiecte  regenerabile în România până în 2025, în vederea furnizării de energie 100% verde produsă local către toţi clienţii finali.

În februarie 2021, Restart Energy a lansat prima emisiune de obligaţiuni verzi convertibile din România care au fost listate la Bursa de Valori Bucureşti, având codul REO26.

În iunie 2024, grupul a încheiat un contract de racordare cu Transelectrica în valoare de 56 de milioane de lei pentru un parc fotovoltaic de 500 MW, în urma căruia peste 200.000 de gospodării vor fi alimentate cu energie verde. Parcul fotovoltaic va produce anual peste 800.000 MWh şi va ajuta la reducerea emisiilor de carbon cu aproximativ 400.000 tone pe an, respectiv 12 milioane de tone de CO2 evitate, pe toată perioada de viaţă a proiectului, însemnând beneficii de mediu în valoare de peste 1 miliard de dolari.