ZF 24

Bursă. Transelectrica a mai pierdut un proces la Curtea de Arbitraj de la Viena cu unul dintre foştii supraveghetori: s-au admis pretenţii de aproape 1 mil. lei

Bursă. Transelectrica a mai pierdut un proces la Curtea...

Autor: Tibi Oprea

26.06.2024, 14:49 185

Transportatorul naţional Transelectrica (simbol bursier TEL) a anunţat miercuri la Bursa de Valori Bucureşti că Centrul de Arbitraj de la Viena a admis pretenţii împotriva companiei ca urmare a soluţionării cererii de arbitraj ARB-5736 dintre Mircea Cristian Staicu şi Transelectrica.

Acest litigiu este unul dintre multele deschise de foştii membri ai Directoratului şi ai Consiliului de Supraveghere, care au fost demişi înainte ca mandatele lor să expire în septembrie şi noiembrie 2024. Mircea Cristian Staicu a fost membru în CS şi a fost demis în iunie 2021 de către Secretariatul General al Guvernului în calitate de acţionar majoritar.

Prin Hotărârea arbitrală propunţată la 14 iunie 2024 şi înregistrată de Transelectrica pe 25 iunie 2024, Centrul de Arbitraj de la Viena a admis mai multe pretenţii împotriva companiei: plata sumei de 609.889 de lei reprezentând compensaţia de denunţare aferentă indemnizaţiilor fixe brute lunare rămase până la sfârşitul mandatului potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii; plata sumei de 186.384 de lei reprezentând compensaţia de neconcurenţă potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii; plata sumei de 135.128 de lei reprezentând componenta variabilă potrivit contractului de mandat, la care se adaugã accesorii. Compania a fost obligată totodată la plata unor costuri şi cheltuieli arbitrale.

Secretariatul General al Guvernului a demis în iunie 2021 toţi cei şapte membri ai CS, înlocuindu-I cu cinci membri cu mandate provizorii de patru luni. La trei zile după demiterea supraveghetorilor, noul CS a revocat membrii Directoratului şi i-a înlocuit tot cu interimari. Sumele castigate până acum de unii dintre aceştia se ridică la peste 6 mil. lei.

Transelectrica are 3,1 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 58,7% de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului. Acţiunile TEL se tranzacţionează în urcare cu 37,9% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 78,5 mil. lei, arată datele BVB.

Compania a încheiat primul trimestru din 2024 cu un profit net de 103 mil. lei, în creştere cu 29% faţă de perioada similară din 2023, în timp ce veniturile operaţionale au ajuns la 532 mil. lei, plus 7% an/an.