ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

Cele mai importante evenimente ale zilei
13.07.2009, 19:40 18

1. Acordul interguvernamental privind proiectul Nabucco a fost semnat. Premierii Romaniei, Turciei, Ungariei, Austriei si Bulgariei au semnat la Ankara acordul interguvernamental pentru construirea conductei Nabucco, destinata sa aduca gaze naturale in Europa din Asia Centrala, ocolind teritoriul rus. Documentul a fost semnat si de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. La ceremonie au participat ca observatori reprezentantii Germaniei (implicata in realizarea proiectului), statelor din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu, Statelor Unite, Federatiei Ruse, Comisiei Europene, Bancii Europene pentru Investitii (BEI) si Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

2. Partener la guvernare, PSD propune eliminarea impozitului forfetar incepand cu 1 septembrie. PSD propune eliminarea impozitului forfetar incepand cu 1 septembrie, a anuntat, luni, dupa sedinta Biroului Permanent National al partidului, purtatorul de cuvant al formatiunii social-democrate, Bogdan Niculescu Duvaz. Duvaz a aratat ca PSD doreste sa solicite PDL, in cursul acestei saptamani, stabilirea unei date clare privind eliminarea impozitului minim. El a aratat ca exista voci care s-au exprimat public, inclusiv din cadrul PDL – respectiv vicepresedintele PDL Adriean Videanu, care considera impozitul minim ca fiind nepotrivit si inoportun.
.

3. Patriciu: Bursa nu poate supravietui cum e astazi. Omul de afaceri Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol Holding, crede ca Bursa de la Bucuresti poate supravietui doar “daca va fi suficient de desteapta ca sa devina o bursa regionala”. “BVB are nevoie de o piata de 100 milioane de locuitori, nu doar de 20 milioane de locuitori”, a declarat Patriciu, prezent la deschiderea Bursei. El a precizat ca Bursa de la Bucuresti trebuie sa atraga companii si din tarile mai mici din regiune, cum sunt Moldova, Bulgaria, Serbia, Macedonia sau Albania.

4. Investitie gigant in Africa, de 400 mld. euro: Nemtii vor sa importe soarele desertului in Europa. Un grup de 12 firme energetice si financiare, printre care Siemens, E.ON, Munich Re, RWE si Deutsche Bank au semnat un memorandum pentru o investie de 400 de miliarde de euro in centrale solare in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, unitati care vor asigura 15% din necesarul de energie al Europei pana in anul 2050. Initiativa denumita Desertec este cel mai ambitios proiect bazat pe energie solara. Acordul prevede crearea unui centru de studii, pana la sfarsitul lunii octombrie, in urmatorii trei ani urmand sa fie elaborate planuri de investitii pentru crearea unei retele de centrale solare.

5. Transportatorii feroviari: Berceanu este critic la adresa CFR, dar nu asigura bani pentru reabilitarea liniei ferate. Aproximativ 300 de trenuri, echivalentul a 25% din totalul trenurilor aflate in circualtie la inceputul anului - atat de calatori cat si de marfa -, nu mai circula in prezent, in contextul in care sistemul de taxare al sistemului feroviar TUI este de sase ori mai mare decat vinieta pentru drumuri si in plus accizele la motorina sunt colectate si in sistemul feroviar, potrivit Asociatiei Transportatorilor Feroviari din Romania (ATFER). Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, a fost acuzat de ATFER, ca de la inceputul mandatului doar a criticat activitatea CFR, fara a aloca bani pentru lucrarile de reparatii si mentenanta. Ideea este sustinuta si de Stefan Roseanu, secretarul general al Asociatiei Industriei Feroviare din Romania, care afirma ca cele circa 30 mil. euro care vor fi alocate pentru realizarea studiului de fezabilitate al viitoarei autostrazi Iasi-Targu-Mures, sunt mai mari decat tot bugetul alocat anul acesta pentru reparatii capitale la calea ferata, de circa 20 mil. euro.