ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

22.09.2009, 19:10 10

1. Patriciu a platit 15 milioane dolari pentru BancaPopulara din Georgia. Omul de afaceri Dinu Patriciualaturi de fostul premier georgian Lado Gurgenidze au cumparat prinintermediul unui fond de investitii creat de ei doi, LibertyCapital, a 7-a cea mai mare banca din Georgia, Banca Populara,confirmand astfel informatiile aparute saptamana trecuta in presageorgiana. Conform declaratiilor omului de afaceri, costulpreluarii s-a ridicat la 15 milioane dolari. Cei doi au achizionat91,28% din capitalul bancii, aceasta fiind prima achizitie facutapublica a omului de afaceri roman dupa retragerea lui dinactionariatul grupului petrolier Rompetrol.

2. SIF-urile au castigat 5,6% pe Bursa, dupa ce comisiajuridica a Senatului a avizat ridicarea pragului dedetinere. Cele cinci societati de investitii financiare(SIF) au recuperat puternic in sedinta de marti, cu un avans mediude 5,6%, dupa ce luni pierdusera doua procente, in timp ce piata aurcat cu 2,6%. Evolutia de marti a SIF-urilor a fost sustinuta deavizul favorabil pe care comisia juridica din Senat l-a dat laproiectul de lege de majorare a pragului de detinre de la 1% la5%.


3. Romania a fost in 2008 al cincilea mare beneficiar netde fonduri UE, cu o suma de 1,58 mld. euro. Romania aprimit anul trecut 2,67 miliarde euro de la Uniunea Europeana (UE)si a inregistrat, tinand cont de sumele cu care a contribuit labugetul Uniunii, un beneficiu net de 1,58 miliarde de euro, alcincilea ca marime din UE, potrivit raportului Comisiei Europeneprivind bugetul din 2008. In 2007, Romania a primit fonduricomunitare de 1,6 miliarde de euro, avand un beneficiu net de 595,8milioane de euro.


4. Presedintia propune dezincriminarea consumului dedroguri si legalizarea prostitutiei. Dezincriminareaconsumului de droguri si legalizarea "sexului comercial" suntmasuri propuse de Comisia prezidentiala pentru analiza riscurilorsociale si demografice, pentru limitarea efectelor sociale aleacestor fapte. Comisia a lansat la Cotroceni un raport privindriscurile sociale si demografice in prezenta presedintelui TraianBasescu si a premierului Emil Boc. Raportul sustine Dezincriminareaconsumului de droguri (nu a traficului!) pentru a aduce la"suprafata" consumatorii.

5. Leul revine pe crestere. BNR anunta un curs dereferinta in scadere cu 1,13 bani: 4,2552 lei/euro. BancaNationala a Romaniei (BNR) a anuntat pentru marti un curs dereferinta de 4,2552 lei/euro, in scadere cu 1,13 bani fata decursul de referinta anuntat luni. Pe piata interbancara, monedanationala a coborat sub pragul de 4,25 lei/euro in a doua parte azilei.