ZF 24

Fondul Proprietatea a raportat în primul trimestru venituri operaţionale de 900.000 lei, faţă de 13,6 milioane lei în perioada similară din 2023, şi pierderi de 5,8 milioane lei, jumătate faţă de nivelul din T1 2023

Fondul Proprietatea a raportat în primul trimestru...

Autor: Roxana Rosu

15.05.2024, 11:08 292

Fondul Proprietatea a raportat în primul trimestru venituri operationale de 900.000 lei, fată de 13,6 milioane lei în perioada similară din 2023, şi pierderi de 5,8 milioane lei, jumătate fată de nivelul din T1 2023, potrivit raportului financiar publicat la BVB.

Veniturile operaţionale cuprind în principal veniturile brute din dividende, modificările de valoare justă aferente instrumentelor la valoare justă prin profit sau pierdere, veniturile din dobânzi şi câştigurile/ pierderile nete realizate din tranzacţiile cu instrumente financiare. Modificările de valoare justă a participaţiilor Fondului sunt recunoscute prin profit şi pierdere. 

Veniturile operaţionale sunt influenţate de performanţa companiilor din portofoliu şi de deciziile acestora privind distribuţia de dividende, de modificările preţului acţiunilor aferente companiilor listate precum şi de performanţa pieţei monetare.

Pierderile aferente participaţiilor la valoare justă prin profit sau pierdere au fost generate în principal de scăderea preţului pe BVB al acţiunilor Alro SA (impact 8,4 milioane lei).

Investiţiile în acţiuni reprezentau 76% din valoarea activului net, iar portofoliul includea deţineri în 24 de companii (5 listate şi 19 nelistate), atât societăţi private, cât şi societăţi controlate de stat. Cea mai mare societate listată este Alro SA (4,5% din VAN). Cea mai mare societate nelistată este CN Aeroporturi Bucureşti SA (37,6% din VAN)

Valoarea totală a activelor se ridica la finalul lunii martie la 2,8 miliarde lei, cu 4,7% mai mică decât la finele anului trecut.

Compania a anunat că cele mai importante intrări de numerar în T1 2024 sunt aferente sumelor încasate în urma vânzării întregii participaţii în Engie România SA (432,6 milioane lei), precum şi sumelor aferente dobânzilor colectate (8,5 milioane lei), iar cele mai mari ieşiri de numerar sunt aferente dividendelor plătite (68,8 milioane lei) şi plăţilor de impozit reţinut la sursă (44,7 milioane lei).

FP, administrat de Franklin Templeton, are 2,9  miliarde de lei capitalizare, în contextul în care acţiunile nu înregistrează nicio dinamică de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 150 mil. lei.

Actionarii principali ai Fondului, la finele lunii martie, erau Ministerul Finanţelor (5,9% drepturi de vot), Fondurile de Pensii Private NN (11,2%), Fondurile Silver Point Capital (4,9%), Fondurile de pensii Allianz Ţiriac şi Allianz Ţiriac Asigurări SA(4,1%), Fondul de Pensii Metropolitan Life şi Metropolitan Insurance (4,7%)