ZF 24

George Iacobescu, primul român înnobilat de Regina Elisabeta a II-a cu titlul de Sir, cel care la cererea lui Thatcher a transformat docurile londoneze în centrul financiar al lumii, se retrage după 36 de ani de la conducerea Canary Wharf

George Iacobescu, primul român înnobilat de Regina...

Autor: Liviu Popescu

19.06.2024, 21:52 1474

Sir George Iacobescu, 78 de ani, primul român distins de Regina Elisabeta a II-a cu titlul de SIR şi care la cererea fostului premier britanic Margaret Thatcher a transformat docurile abandonate ale Londrei în centrul financiar al lumii, se retrage după 36 de ani de la conducerea companiei dezvoltatoare Canary Wharf Group Investment Holdings.

Compania, deţinută de grupul de investiţii canadian Brookfield şi de Autoritatea de Investiţii din Qatar, a anunţat miercuri că fostul şef al Legal & General, Sir Nigel Wilson, îl va înlocui pe Iacobescu, în vârstă de 78 de ani, pe care l-a descris ca fiind "forţa motrice" din spatele creării Canary Wharf, scrie cotidianul Financial Times.

"CWG este prima companie de pe planetă care a construit de la zero un cartier central de afaceri complet nou", a declarat Iacobescu. "A fost onoarea şi provocarea vieţii mele să lucrez cu un grup extraordinar de oameni care au transformat un doc abandonat într-un cartier urban înfloritor cu utilizare mixtă."

Plecarea lui Iacobescu din companie după mai bine de trei decenii marchează o tranziţie majoră pentru centrul financiar londonez. El a fost creierul din spatele construirii noului cartier imaginat de dezvoltatorul Paul Reichmann şi susţinut de premierul de atunci, Margaret Thatcher.

Katie Oliphant, un director de lungă durată al Canary Wharf, în prezent partener la agenţia imobiliară Knight Frank, a declarat că Iacobescu "a avut o viziune măreaţă, dar a fost şi un perfecţionist al detaliilor".

"Sir George este cu adevărat un om inspiraţional - un om unic", a spus ea. "Impactul său va fi resimţit pentru generaţiile următoare".

Schimbarea vine într-un moment dificil pentru Canary Wharf, în condiţiile în care unii dintre chiriaşii săi financiari de lungă durată pleacă la City, iar alte bănci reduc spaţiul de birouri tradiţional în faţa presiunilor legate de costuri şi a muncii hibride.

Zona porturară depune tot mai multe eforturi pentru a se diversifica în domeniul locuinţelor, al ştiinţelor vieţii, al comerţului cu amănuntul şi al agrementului. "Canary Wharf devine un oraş în interiorul unui oraş", a declarat Wilson.

Recrutarea lui Wilson, cunoscut pentru mandatul său de succes de 11 ani ca director general al celui mai mare asigurător de viaţă şi manager de investiţii din Marea Britanie, reprezintă o lovitură pentru Canary Wharf.

În vârstă de 67 de ani, Wilson a luat în considerare posibilitatea de a intra în politică după ce a părăsit L&G anul trecut. De asemenea, el a manifestat un interes puternic pentru locuinţe şi a fost un susţinător al instituţiilor de investiţii care sprijină infrastructura britanică şi dezvoltările regionale.

Inginer de formaţie, Iacobescu a reuşit să fugă din România comunistă în Canada la vârsta de 30 de ani, pornind o nouă carieră în construcţii.

El a vizitat pentru prima dată fostele docuri dezolante de atunci în 1987, în calitate de director executiv pentru Olympia & York, dezvoltatorul iniţial al Canary Wharf.

Iacobescu a rămas alături de Canary Wharf prin intermediul mai multor proprietari şi a unor perioade dificile, inclusiv prin falimentul acestuia din 1992. A devenit director general în 1997 şi preşedinte în 2011, rămânând în funcţie după ce Brookfield şi Qatar Investment Authority au cumpărat grupul pentru 2,6 miliarde de lire sterline în 2015.

În 2019, a fost succedat la conducerea executivă de Shobi Khan, un director imobiliar care a fost preşedinte al proprietarului de retail General Growth Properties, deţinut de Brookfield, în 2019.

Citiţi aici interviul acordat După Afaceri de Sir George Iacobescu :

Cel mai de succes om de afaceri român: Care este povestea lui Sir George Iacobescu, cel care la cererea lui Thatcher a făcut din docurile londoneze centrul financiar al lumii. Este singurul român din lume care are titlul de ”sir”

Mai multe info şi aici :

Cine este românul care are titlul de “sir” şi conduce Canary Wharf Group – compania care deţine unul dintre principalele cartiere financiare ale Londrei?