ZF 24

Marius Georgescu, Director of Corporate Risk Department, Generali Romania: Piaţa a crescut sustinută mult de PNRR, care a adus investiţii în infrastructură. Contractele cu statul prin PNRR presupun încheierea unor asigurări pe sume mari

ZF Asigurări Summit 2024

Marius Georgescu, Director of Corporate Risk Department,...

Autor: Roxana Rosu

19.06.2024, 13:30 62

Piaţa de asigurări a fost sustinută mult de PNRR, care a adus investiţii în infrastructură, iar contractele cu statul pentru lucrări presupun încheierea unor asigurări pe sume mari, a declarat Marius Georgescu, Director of Corporate Risk Department, Generali Romania în cadrul conferintei ZF Asigurări Summit 2024.

Piaţa a crescut în ultimii ani, dar mai ales prin PNRR, care a adus investiţii în infrastructură, care vor continua. Companiile cu capital străin au, de obicei, programe de asigurări internaţionale. Dar sunt şi clienţi liberi, pe care îi putem accesa în zona aceasta. Au dispărut anumite materiale de construcţii din cauza războiului, deci au apărut costuri suplimentare în lucrări. Contractele cu statul prin PNRR presupun încheierea unor asigurări, pe sume mari, lucrările având un grad de risc ridicat. Nu sunt contracte cu preţ de dumping.”.

Ce a mai declarat Marius Georgescu:

►În ultimii 4 ani, am avut 2 falimente, apoi un război, care au afectat capitalul din piaţă, resursele pe care le găsim în spate pentru a acoperi protecţia clienţilor.

►În ultimii ani, clienţii şi-au dat seama că au nevoie de protecţie adecvată. Când piaţa de capital s-a scumpit, a crescut implicit şi contractul de asigurare. În pandemie, au crescut asigurările medicale, companiile au acoperit noile riscuri.

►De când a crescut inflaţia la nivel internaţional, investiţiile s-au dus mult în alte părţi şi mai puţin în asigurări. Fiecare companie decide cum gestionează partea de costuri.

►Noi suntem o ţară cu risc de cutremur mare şi ne putem aştepta la un moment când vom avea nevoie de nişte miliarde de euro pentru protecţie în piaţă.

►Noi, ca oameni, avem nevoie să trăim, nu ne trebuie neapărat un telefon, ca să ai asigurare cyber. Dar orice afacere are nevoie de continuitate, de acoperirea riscului. Iar gradul de penetrare mic arată gradul de maturitate al pieţei. Când piaţa va consuma mai mult, oamenii vor înţelege mai bine care sunt riscurile lor. Şi atunci vom ajunge să acoperim şi riscul de cyber. Presiunea este încă mică pe zona aceasta.

► Am aşteptat 20 de ani autostrăzile. Ca ţară, mergem pas cu pas. Vedem şi boom pe zona energetică. Nodurile de autostrăzi vor atrage alte investiţii, de capital românesc şi acolo va fi nevoie de asigurări.