ZF 24

Mercer Marsh: Deteriorarea sănătăţii mintale, creşterea costurilor medicale şi lipsa talentelor sunt printre principalele riscuri care vor remodela piata muncii din Europa

Mercer Marsh: Deteriorarea sănătăţii mintale,...

Autor: Roxana Rosu

29.05.2024, 18:00 179

Deteriorarea sănătăţii mintale, creşterea costurilor medicale şi lipsa talentelor sunt printre principalele riscuri legate de oameni cu care se confruntă companiile din Europa, ceea ce va determina remodelarea pietei muncii, pe măsură ce organizatiile caută solutii pentru a atrage, a reţine talente cheie şi pentru a crea locuri de muncă cu un grad mai mare de rezilienţă în viitor, arată o analiză realizată de compania de consultantă Mercer Marsh Benefits.

“E nevoie ca organizaţiile din Romania să fie tot mai aproape de angajaţii lor şi sa îi sprijine prin intermediul programelor de beneficii care să acopere sănătatea şi starea de bine a acestora. Experienţa gestionării programelor de beneficii pentru peste 400.000 de angajaţi din România, ne arată determinarea companiilor pentru a găsi beneficiile optime din perspectiva bugetelor alocate şi a utilităţii resimţite de angajaţi. Companiile care aleg să implementeze programele de beneficii alături de experţi pornesc cu un avantaj încă din momentul proiectării şi pe tot parcursul procesului de implementare şi administrare al programelor de beneficii”, a comentat Anca Ene, Mercer Marsh Benefits, Manager Romania.

Raportul global include opiniile a 4.575 de profesionişti în resurse umane (HR) şi riscuri. Studiul clasifică riscurile în funcţie de probabilitate şi severitate pe cinci piloni cheie: schimbarea şi perturbarea tehnologică; leadershipul talentelor şi practice în legătură cu forţa de muncă; sănătatea, bunăstarea şi siguranţa; guvernanţa, conformitatea şi aspectele financiare; şi mediu, sustenabilitate şi protecţie.

Similar cu principalele concluzii reliefate la nivel global, respondenţii din Europa au clasificat deteriorarea sănătăţii mintale ca al doilea cel mai sever risc pentru organizaţiile lor. Totuşi, aceştia au ierarhizat pe locul 20 din 25 în ceea ce priveşte probabilitatea de apariţie – în pofida faptului că accesul la sistemele de sănătate s-a înrăutăţit de la pandemie, cu efecte în diagnostice şi tratamente eşuate sau îngrijire de calitate inferioară.

În plus, mai mult de jumătate dintre respondenţii din Europa consideră că majorarea costurilor cu sănătatea şi beneficiile (55%) şi lipsa talentelor (56%) ar putea avea un impact catastrofal asupra organizaţiei lor.

În acelaşi timp, jumătate dintre participantii la sondaj din Euroap consideră că disparităţile dintre beneficiile executivilor şi cele pentru angajaţii de la nivelurile inferioare ar putea avea un impact sever asupra companiei.

"Multe organizaţii europene sunt pe punctul de a se confrunta cu riscuri catastrofale pe care profesioniştii în resurse umane şi riscuri le văd ca pe o ameninţare pentru afacerile lor. Deşi aceste riscuri nu sunt unice pentru Europa, provocările geopolitice, faptul că multe ţări din Europa sunt într-un an electoral, conflictele în derulare, alături de un mediu economic dificil, necesită echilibrarea abordării bazate pe indicatori economici cu atitudinea empatică din partea companiei, pe măsură ce angajaţii solicită mai mult sprijin la angajator.", a comentat David Dodd, Partner and Advisory Leader, Mercer Marsh Benefits Europe.

O altă provocare mentionată de specialişti este legată de ameninţările cibernetice în creştere, pe fondul lipsei de conştientizare a pericolelor şi în absenţa unei culturi organizaţionale adecvate. Doar 29% dintre organizaţiile respondente afirmă că au, în prezent, o cultură eficientă de securitate cibernetică.