ZF 24

Resurse noi pentru grupul ceh Rohlik, care deţine şi supermarketul online Sezamo: investiţie în valoare totală de 170 mil. dolari. Investitorul principal este BERD

Resurse noi pentru grupul ceh Rohlik, care deţine şi...

Autor: Ioana Niţă

28.06.2024, 21:01 103

Grupul de origine cehă Rohlik, care activează pe mai multe pieţe europene cu platforma sa de supermarket online, a obţinut o investiţie de 170 de milioane de dolari (160 de milioane de euro) pentru a-şi creşte şii extinde în continuare businessul în mai multe oraşe din Europa. Runda actuală de investiţii a a fost condusă de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), alături de investitorii existenţi Sofina, Index Ventures, Quadrille şi TCF Capital şi completată de finanţare pentru creştere din partea Băncii Europene de Investiţii (BEI) prin iniţiativa sa Scale-Up. În 2022, grupul Rohlik a luat o finanţare de serie D în valoare de 220 milioane de euro de la Sofina şi Index Ventures.

Noul capital va fi folosit pentru extinderea operaţiunilor grupului ceh în regiunea DACH (Germania, Austria şi Elveţia) şi Europa Centrală şi de Est (CEE), unde compania îşi propune să-şi stabilească prezenţa în peste 15 oraşe noi până în 2030.

"Am început să colaborăm cu Rohlik acum trei ani şi suntem impresionaţi în mod constant de execuţia şi de investiţiile făcute de echipa de management în tehnologie proprietară, automatizare şi utilizarea tot mai extinsă a inteligenţei artificiale în operaţiunile sale. Suntem foarte mândri să susţinem planurile de creştere şi expansiune ale Rohlik în anii următori", a declarat Tamas Nagy, Director, Co-head of Equity Investments la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

"Această finanţare marchează prima operaţiune din cadrul Iniţiativei Scale-up a BEI, concepută pentru a sprijini companii cu creştere mai matură, precum Rohlik. Ea subliniază angajamentul nostru de a promova inovaţia şi digitalizarea în întreaga Europă, în special în sectoarele cruciale pentru competitivitatea economiei noastre", a adăugat şi Kyriacos Kakouris, Vice-preşedinte la Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Grupul Rohlik, fondat în 2014 în Cehia (Rohlik.cz), este prezent acum şi pe pieţele din Ungaria (Kifli.hu), Austria (Gurkerl.at), Germania (Knuspr.de) şi România (Sezamo.ro). În cele cinci ţări în care este prezent, grupul activează în total în 13 oraşe.

În regiunile DACH şi Europa Centrală şi de Est, Rohlik a înregistrat în ultimii ani o creştere rapidă, grupul livrând în total peste un milion de comenzi pe lună şi deservind peste 800.000 de clienţi în 2023. Recent, grupul a atins profitabilitatea în München, după ce a realizat acest lucru în Cehia şi Ungaria, validând astfel modelul său de business şi în Germania. În octombrie 2023, Rohlik a achiziţionat Bringmeister, consolidându-şi astfel prezenţa în Germania.

În ciuda mediului macroeconomic provocator şi a unei perioade de turbulenţe în industrie, Rohlik a înregistrat o creştere de 40% post-COVID, susţin reprezentanţii Rohlik.

"Există o cerere enormă în întreaga Europă pentru produse alimentare online livrate rapid şi fiabil, fără compromisuri în ceea ce priveşte calitatea. Nu vedem acest lucru ca pe un fenomen pe termen scurt, ci ca pe o oportunitate pe termen lung în jurul căreia să construim o propunere de lider de piaţă. La Rohlik, am construit tehnologia pentru a respecta această promisiune într-un mod sustenabil şi profitabil, folosind tehnologia AI, ML şi robotică împreună cu devotamentul nostru faţă de serviciul pentru clienţi pentru a maximiza eficienţa şi productivitatea. Această finanţare ne va permite să accelerăm creşterea noastră, deschizând facilităţi în peste 15 oraşe noi şi stabilind standardele în livrarea de produse alimentare online în întreaga Europă”, a precizat Tomáš Čupr, fondatorul şi CEO-ul grupului Rohlik.

Grupul ceh operează centre de fulfillment complet automate, folosind o serie de tehnologii AI, ML şi robotică pentru a stimula eficienţa şi productivitatea ridicate. Aceste tehnologii sunt implementate în întregul business pentru a oferi clienţilor servicii de calitate. Rohlik oferă intervale de livrare de 15 minute şi livrări în aceeaşi zi, disponibile în 1 oră după efectuarea comenzii. Supermarket-urile online din grup oferă o gamă locală de produse, care variază de la alimente proaspete de la fermieri şi artizani locali, la produse de supermarket, articole farmaceutice şi mărci proprii, totul fiind susţinut de o infrastructură tehnologică proprie.

Pentru anul financiar 2024, Rohlik vizează venituri de peste 1 miliard de euro şi flux de numerar pozitiv.