ZF 24

RetuRO: În primele 6 luni au fost predate către reciclatori 29.000 de tone de ambalaje SGR, respectiv 85% din cantitatea de ambalaje returnate şi colectate de la consumatori

RetuRO: În primele 6 luni au fost predate către...

Autor: Roxana Rosu

20.06.2024, 13:41 154

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare, a predat către reciclatori 29.000 de tone de ambalaje SGR, în primele 6 luni de funcţionare a programului, ceea ce reprezintă aproximativ 85% din cantitatea de ambalaje returnate şi colectate de la consumatori.

Din cantitatea colectată şi trimisă către staţiile de reciclare, aproximativ 90% a fost direcţionată către operatori locali, urmărind principiul bottle-to-bottle, care asigură că materia primă secundară ajunge în acelaşi tip de produs din care a provenit.

În cele 6 luni de la implementare, 152.000 de tone de ambalaje au fost puse pe piaţă de către producători, dintre care 34.000 de tone au fost colectate de la lansarea sistemului până la finalul lunii mai.

În prezent, aproximativ 2.000 de curse zilnice sunt efectuate de cele 600 de mijloace de transport implicate în procesul de colectare zilnică a ambalajelor SGR.

“RetuRO asigură cu succes nu doar întoarcerea materialelor în piaţă, ci şi transparenţa circuitului ambalajelor pe întreg lanţul, din etapa punerii lor pe piaţă, a colectării, până la etapa de reciclare. Sistemul de Garanţie-Returnare dezvoltă o infrastructură cuprinzătoare care susţine eforturile de reciclare în România, infrastructură ce integrează tehnologie, echipamente de ultimă generaţie, planificarea strategică, şi, cel mai important, implicarea comunităţii. Rezultatele înregistrate în primele şase luni de la lansarea acestui program naţional în România ne întăresc convingerea că împreună cu toate părţile implicate vom contribui decisiv la consolidarea unei economii circulare în România”, declară Gemma Webb, CEO şi Preşedinte al Directoratului RetuRO.

În plus, calitatea materiei prime secundare furnizate de RetuRO este superioară oricărui tip de material (PET, sticlă, metal) recuperat prin alte fluxuri de colectare, iar reciclatorii certifică faptul că baloţii primiţi prin SGR furnizează şi cantităţile necesare pentru asigurarea unui proces de reciclare continuu.

Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).