ZF 24

Storia&OLX Imobiliare: Jumătate dintre persoanele care doresc să cumpere o casă de vacanţă au în plan să facă acest pas în următoarele şase luni, majoritatea având bugete de până în 50.000 euro. Care sunt destinaţiile preferate

Storia&OLX Imobiliare: Jumătate dintre persoanele care...

Autor: Roxana Rosu

28.06.2024, 11:40 299

Jumătate dintre ulilizatorii Storia şi OLX Imobiliare care doresc să cumpere o casă de vacantă au în plan să facă acest pas în următoarele şase luni, bugetele lor ajungând până la 50.000 euro, arată un studiu comun al celor două platforme.

În acelaşi timp, 30% dintre aceştia planifică achiziţia în următorul an, 15% în următorii trei ani, iar 2% văd posibilitatea achiziţiei într-un viitor mai îndepărtat.

Conform datelor colectate, 67% dintre respondenţii care îşi doresc să achiziţioneze o casă de vacanţă ar alege mediul rural, în timp ce 33% preferă mediul urban.

Dintre zonele montane, cele mai populare destinaţii pentru achiziţionarea caselor de vacanţă sunt Moieciu (52%), Râşnov (47%) şi Buşteni (42%), iar pe litoral sunt preferate statiunile Mamaia (36%), Eforie (32%) şi Neptun-Olimp (24%).

Pentru cei care doresc o casă de vacantă în oraş, destinatiile preferate sunt Constanţa (41%), Braşov (36%) şi Bucureşti (19%).

„Analizând datele studiului desfăşurat de noi, am observat un interes crescut pentru achiziţiile cash în cazul caselor de vacanţă comparativ cu cele destinate locuirii permanente. Majoritatea cumpărătorilor de case de vacanţă preferă să achiziţioneze aceste proprietăţi pentru utilizarea proprie, mai degrabă decât în scop investiţional. Aceasta sugerează o tendinţă clară de a căuta refugii personale şi locuri de relaxare, în detrimentul oportunităţilor de investiţie”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Majoritatea respondenţilor (50%) au un buget de până la 50.000 de euro, iar 37% ar fi dispuşi să aloce între 50.000 şi 100.000 de euro pentru achiziţia unei locuinţe de vacanţă.

Aproximativ 9% dintre respondenţi sunt dispuşi să cheltuiască între 100.001 şi 150.000 de euro, iar 2% între 150.001 şi 200.000 de euro. Doar 2% dintre cei care doresc să achiziţioneze o casă de vacanţă au un buget de peste 200.000 de euro.

O parte semnificativă a respondenţilor (56%) intenţionează să plătească în numerar, în timp ce 26% preferă să utilizeze un credit imobiliar, iar 4% optează pentru plata în rate direct la dezvoltator.

Cele mai importante preocupări în legătură cu achiziţia unei locuinţe de vacanţă includ preţul total al casei (75%), siguranţa zonei (43%), calitatea construcţiei (44%) şi proximitatea faţă de facilităţi (32%).

În ceea ce priveşte destinatia, majoritatea respondenţilor (59%) preferă zonele de munte, în timp ce 20% preferă litoralul.

Motivul principal pentru achiziţia unei locuinţe de vacanţă este relaxarea şi deconectarea (77%), iar 6% consideră că aceasta ar fi o investiţie pe termen lung, cu intenţia de a vinde ulterior imobilul la un preţ mai ridicat. Alţi 6% doresc să îl închirieze sezonier, în timp ce 11% dintre respondenţi au declarat că au alte motive pentru care sunt interesaţi de achiziţia unei case de vacanţă.

Aproape jumătate dintre respondenţi (47%) intenţionează să petreacă timpul în locuinţa de vacanţă aproape în fiecare weekend. Un procentaj de 20% planifică să o viziteze ocazional, fără o frecvenţă fixă, în timp ce 17% doresc să locuiască de câteva ori pe an. 15% dintre respondenţi menţionează că ar locui doar o dată pe lună şi doar 1% ar locui doar o dată pe an.

În privinţa preferinţelor de achiziţie sau închiriere în funcţie de tipul proprietăţii, 58% dintre respondenţii studiului au afirmat că îşi doresc să achiziţioneze un imobil pentru locuire, 13% sunt interesaţi de închirierea unei locuinţe, în timp ce 9% dintre respondenţi caută să achiziţioneze o locuinţă de vacanţă, iar 4% doresc să închirieze o astfel de locuinţă.

Răspunsurile au fost colectate prin intermediul unui chestionar derulat pe platformele Storia şi OLX Imobiliare, în luna iunie 2024.