ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de astazi

05.10.2009, 19:08 18

1. Dinu Patriciu, pentru al doilea an cel mai bogatroman. Ion Tiriac, detronat de pe pozitia a doua de patronulInteragro in topul Forbes 2009. Dinu Patriciu este pentrual doilea an cel mai bogat roman, cu o avere estimata de Forbes la2,2 miliarde de euro. Tiriac a fost detronat de Ioan Niculae,patronul Interagro, care a devenit al doilea cel mai bogat roman almomentului, conform clasamentului Forbes Romania 500 de miliardari.Astfel, daca Tiriac are o avere estimata la 850-800 milioane euro,averea patronului Interagro a urcat in 2009 la 1,2 miliarde euro.Pe locul patru s-a aflat Gabriel Popoviciu, cu o avere estimata la600-650 milioane euro, iar pe locul cinci s-au aflat fratiicristescu, cu o avere estimata la 600 milioane euro.

2. Leul revine pe plus fata de euro, dupa trei zile dedeprecieri care au dus cursul la maximul ultimelor 6 luni.Banca Nationala a Romaniei a anuntat pentru luni un curs dereferinta de 4,2670 lei/euro, in scadere cu 1,12 bani fata decursul de referinta anuntat vineri, dupa trei zile in care cursul aurcat la cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni. Pe piatainterbancara, cursul de schimb s-a pastrat in apropierea referinteianuntate de BNR si a inchis ziua la 4,2665 - 4,2680 lei/euro

3. Basescu: Leul nu se simte bine din cauza intaririieuro; dorim un curs intre 4 si 5 lei pe euro. PresedinteleTraian Basescu a declarat, la Forumul Economic Roman, ca "inultimele zile leul nu se simte foarte bine din cauza intaririiputernice a monedei europene", precizand ca unul din obiectivelemajore va fi mentinerea unui curs intre 4 si 5 lei pentru euro,considerat acceptabil pe vreme de criza. El a mentionat caobiectivul a fost si este ca acest curs sa nu se apropie de 5 leipe euro "in niciun caz", sau sa fie sub 4 lei pe euro, "ceea ce arfi blocat pur si simplu exporturile".

4. Platile online prin card au crescut cu 75% in primelenoua luni, la 69,5 milioane de euro. Valoarea comertuluielectronic cu plata online prin carduri bancare a crescut inprimele noua luni ale anului cu 75% fata de aceeasi perioada aanului trecut, la 69,5 milioane euro, conform companiei GecadePayment, care citeaza datele Romcard. RomCard este procesatorultranzactiilor cu carduri in Romania si are 150 de comerciantiactivi certificati in sistemul 3D Secure.

5. BNR a imprumutat bancilor 11,24 mld. lei pentru douazile. BNR a acordat un credit de 11,24 de miliarde de leibancilor comerciale, refinantandu-le astfel portofoliile de titluride stat, pentru a le asigura lichiditati. La licitatie auparticipat 22 de banci. Creditele sunt acordate la o dobanda de 8%pe an si trebuie rambursate peste doua zile, adica pe 7 octombrie.Decizia BNR de a oferi lichiditati bancilor a atenuat presiunea pedobanzi, care au coborat spre nivelul de 10% pe an. Termenul scurtpe care sunt acordate creditele nu lasa loc pentru speculatiicontra leului, astfel ca efectul pe piata valutara a fost moderat,euro ramanand in jurul nivelului de 4,27 lei.