ZF 24

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi ia un credit de 35,4 milioane de euro de la BEI pentru dezvoltarea campusului universitar, un proiect de 70 mil.euro

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi ia un...

Autor: Roxana Rosu

25.06.2024, 16:01 161

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF Iaşi) împrumută 35,4 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru reabilitarea şi modernizarea clădirilor campusului universitar.

Valoarea totală a proiectului de investitii se ridică la 70 milioane euro.

Tranzacţia reprezintă primul împrumut extern al UMF Iaşi şi prima operaţiune a BEI în cadrul unei iniţiative de 200 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea învăţământului superior din România.

Este al şaselea acord al Băncii Europene de Investiţii cu o universitate românească, acord care a ridicat valoarea finanţării BEI a învăţământului superior din România la peste 160 de milioane de euro.

„Suntem mândri să adăugăm UMF Iaşi, o instituţie de învăţământ cu o reputaţie şi o istorie impresionante, pe lista universităţilor susţinute de BEI, printre care se numără multe universităţi de prestigiu din Europa”, a declarat vicepreşedintele BEI, Ioannis Tsakiris. „Ne păstrăm angajamentul de a ne folosi resursele pentru dezvoltarea competenţelor înalte şi a învăţământului superior, elemente esenţiale pentru dezvoltarea unei economii inteligente, verzi şi durabile, sprijinind dezvoltarea României. Randamentul investiţiilor în educaţie – şi în special în educaţia universitară – este imens. Absolvenţii cu înaltă calificare sunt indispensabili pentru progresul social şi economic.”

BEI sprijină deja Universitatea de Medicină din Bucureşti şi Universitatea de Medicină din Târgu Mureş. De asemenea, BEI sprijină programele de dezvoltare ale campusului Universităţii Politehnica din Bucureşti, Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

„Semnarea contractului de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii reprezintă un moment important în evoluţia Universităţii de Medicină şi Farmacie «Grigore T. Popa» din Iaşi. Acest contract demonstrează în mod clar faptul că Universitatea noastră este sustenabilă din punct de vedere economic şi financiar, reflectând încrederea pe care partenerii europeni o au în capacitatea noastră de a gestiona resursele şi de a implementa proiecte de anvergură. Cu ajutorul acestor fonduri, vom dezvolta infrastructura Universităţii prin opt proiecte majore de investiţii. Printre acestea se numără construirea unei noi cantine şi a unei săli de sport, reabilitarea unui cămin studenţesc, esenţiale pentru bunăstarea studenţilor noştri. De asemenea, vom moderniza policlinicile stomatologice, asigurând astfel spaţii optime pentru învăţământul clinic al studenţilor de la Medicină Dentară”, a declarat rectorul UMF Iaşi, Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu.

Fondurile vor susţine crearea Centrului de Cercetări Fundamentale şi a Centrului de Cercetări Materno-Fetale.

UMF Iasi a beneficiat, de asemenea, de sprijin financiar şi tehnic din partea InvestEU, un program de colaborare dintre BEI şi Comisia Europeană.