ZF 24

XTB: Sucul de portocale ar putea deveni în curând aproape un lux, după creşterea puternică a preturilor pe pietele internationale, după ce seceta, căldura, uraganele şi dăunătorii au afectat culturile

XTB: Sucul de portocale ar putea deveni în curând...

Autor: Roxana Rosu

13.06.2024, 11:58 105

Sucul de portocale, un produs de bază, ar putea deveni în curând aproape un lux, având în vedere creşterea preturilor la concentratele din citrice pe pietele internationale, în conditiile în care seceta, căldura excesivă, uraganele sau dăunătorii au afectat culturile din marile tări producătoare, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România

”Consecinţele unor evenimente climatice şi biologice sunt deja vizibile şi în zone care, privite din Europa, păreau „ferite” - posibil şi prin prisma distanţei geografice. Evenimentele de anul acesta ne arată că echilibrul preţurilor pentru produse agricole variate, inclusiv cele exotice, este mai fragil decât în trecut, iar schimbările tiparelor meteorologice pot genera perturbări ample şi de durată”.

În acest context, Banca Centrală Europeană a mentionat riscul preţurilor la alimente în comunicatul deciziei de politică monetară din iunie, deşi probabil atenţia este mai degrabă îndreptată către produsele de bază.

Anul 2024 a adus deja un vârf al preţurilor la cafea pentru ultimii trei ani, urmat de o corecţie moderată şi de o explozie a preţurilor la cacao, care s-au triplat până în aprilie, coborând de atunci cu doar 14%.

În paralel,  sucul de portocale a pus pe jar iubitorii de citrice, înregistrând creşteri pronunţate în această primăvară. Contractele futures (la termen) pentru concentrate Orange Juice cu scadenţa în iulie, în prezent cele mai tranzacţionate, au atins un vârf de 4,95 dolari/livră pe 28 mai. Deşi cotaţiile au scăzut până la 4,25 dolari/livră la închiderea de miercuri,  ele rămân cu 8% mai sus faţă de acum o lună, cu un avans de 21,2% în 3 luni şi 105,3% în ultimul an, arată Claudiu Cazacu.

Florida, care produce 90% din sucul de portocale din SUA, a fost afectată masiv de uragane, vreme rece şi dăunători, cu efecte tot mai vizibile. Pe lângă vremea din SUA, provocările din Brazilia (o boala bacteriană care usucă copacii, seceta şi căldura extremă), ţara care produce 70% din oferta globală de suc de portocale, şi-au pus amprenta pentru al treilea an consecutiv. 

Potrivit IFU (International Fruit and Vegetable Juice Association), o asemenea situaţie nu s-a mai întâlnit vreodată, nici măcar în timpul marilor îngheţuri sau uragane din trecut.

Exporturile Braziliei au mers în 2023, în primul rând, spre Europa, cu 55% şi apoi către SUA, o cotă de 31%. Producţia ar urma să scadă cu aproape un sfert, potrivit estimărilor, ceea ce ar conduce la cea mai redusă producţie de după 1988, potrivit asociaţiei producătorilor de citrice din Brazilia.

Spania, cel mai mare producător european, ar urma să înregistreze o producţie în scădere cu 8% şi cu aproape 24% sub media ultimilor 5 ani.

Preţul la nivel de distribuitori a avansat cu aproape 77% într-un an. În Europa, consumatorii resimt şi costurile de transport şi ambalare mai ridicate, subliniază consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Producătorii de băuturi răcoritoare iau în calcul modificarea conţinutului pentru a include, printre altele, mandarine. Alţii ar putea lua în considerare amestecul cu suc de mere sau de struguri, având în vedere costurile logistice asociate utilizării mandarinelor.